Ukens vin: Raineri Barolo 2016

Denne uken presenterer jeg en vin fra produsenten Raineri i Piemonte. Dette er en liten og for mange ukjent produsent, men samtidig en produsent som leverer godt håndverk. Vinen jeg har valgt ut er en pent priset Barolo fra den strålende 2016-årgangen i Piemonte.

Foto: Raineri

Bak produsentnavnet står de tre kompisene Gianmatteo Raineri, som hele prosjektet er oppkalt etter, samt Luciano Rocca og Fabrizio Giraudo. Gianmatteo og Fabrizio møttes da de begge studerte ønologi ved universitetet i Torino. I 2004, etter at han hadde fullført studiet, ble Gianmatteo ansatt som vinmaker hos den anerkjente produsenten Domenico Clerico i Monforte d’Alba. Her møtte han Luciano Rocca, som var salgssjef hos denne produsenten. Sammen bestemte de tre seg for å etablere et lite vinmakingsprosjekt med hensikt å produsere noen hundre flasker med vin basert på dolcettodruen. Druematerialet kom fra en vinmark eid av Gianmatteos far i Dogliani.

Etter hvert tok de tre også fatt på oppgaven med å lage vin basert på barberadruer fra nabovinmarker i dette området. I 2006 ble porteføljen ytterligere utvidet ved at man begynte å produsere en Langhe Nebbiolo og en Barolo basert på druer fra en vinmark i Perno eiet av Gianmatteos svigerfar. I tillegg begynte de tre vennene å produsere en hvitvin ved navn Elfobianco, basert på den lokale druen cortese.

Landskapsbilde fra kommunen Monforte d´Alba. Foto: Raineri

Siden oppstarten av prosjektet har folkene bak Raineri anskaffet flere mindre vinmarker som de dyrker og pleier selv, samt kjøpt egen vingård med kjellerfasiliteter i Panerolo nær Novello i Monforte d’Alba. Dette er i den sørlige delen av appellasjonen Barolo DOCG. Ettersom Gianmatteo fortsatt er ansatt som Domenico Clericos vinmaker, er det Fabrizio som har ansvaret for den daglige driften ved Raineris vingård.

Foto: Raineri
Foto: Raineri

Raineris vinmarker plantet med nebbiolo befinner seg rundt landsbyen Perno i Monforte d’Alba. Raineri dyrker etter økologiske prinsipper, men er ikke sertifisert. Jordsmonnet består av en blanding av grå mergel, kalkstein, leire og sand. Nebbiolobaserte viner fra Monforte har gjerne fyldig kropp, er tanninrike og lagringsdyktige. Innslaget av sand i jordsmonnet i Raineris vinmarker gjør imidlertid at baroloer herfra kan oppleves noe mer tilgjengelige også i ung alder.

Smaksnotat

Raineri Barolo 2016
12814001 – Piemonte, Italia – Nebbiolo 100 %
Druematerialet som inngår i vinen er hentet fra yngre vinstokker i Raineris vinmarker i landsbyen Perno i Monforte d’Alba. Vinmarkene ligger på cirka 350 meters høyde over havet og har en sørvestlig eksponering. Jordsmonnet består av en blanding av grå mergel, kalkstein, leire og sand.

Druene håndplukkes ved innhøsting. Spontangjæring og skallmaserasjon i rustfrie ståltanker i cirka 21 dager. Malolaktisk gjæring i cirka 2 måneder. Vinen modnes på store, tradisjonelle botti av slavonsk eik i 24 måneder. Vinen verken klares eller filtreres før tapping på flaske.

Vinen er tiltalende på duft med aromaer av bringebær, moreller og røde kirsebær, samt skogbunn, mandler, roser, lilla blomster, sort te, urter, tobakk og noe tre. Fyldig kropp med en flott, balansert munnfølelse. Pen konsentrasjon av saftig, lett utviklet rød frukt, med vekt på kirsebær og plommer. Innslag av litt mørkere frukt, samt lær, lakris, te, mynte, krydder og tre. Velstrukturert med fine tanniner og frisk syre. Pen lengde med en tørr avslutning. En fin Barolo.
91 poeng
398 kr – Bestillingsutvalget – La Ravine AS

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s