Weingut Knewitz

Weingut Knewitz i Rheinhessen har allerede i noen år gledet mange norske vinentusiaster med sine viner. Anført av unge Tobias Knewitz lager Knewitz en rekke autentiske og oppsiktsvekkende flotte håndverksviner basert på flere ulike druetyper, men særlig riesling, chardonnay og pinot noir. Fredag 5. mars ble det lansert to nye viner fra den meget interessante produsenten i bestillingsutvalget på Vinmonopolet.

Tobias Knewitz er på sett og vis selve inkarnasjonen av den nye generasjonen av unge, velutdannete og ambisiøse vinmakere i Rheinhessen. Han og broren Björn har høstet mange lovord for sine fantastisk rene, krispe og presise rieslingviner, både i Tyskland og internasjonalt. Tobias’ store lidenskap er riesling, og Knewitz’ rieslingviner med den umiskjennelige mineralfriskheten blir bare bedre år for år.

Men Burgund er også et av Tobias Knewitz’ store forbilder, og Knewitz’ viner basert på druer som pinot blanc, pinot noir og chardonnay er minst like vellykket som rieslingvinene. Knewitz’ viner Chardonnay Holzfass, Chardonnay Réserve og Spätburgunder Trocken er faktisk blant de aller beste eksemplene på den kvalitetshevingen som har funnet sted når det gjelder nyere tyske viner basert på druene chardonnay og pinot noir, hvor redusert fatbruk og bedre fruktkonsentrasjon lar vinene skinne i en klassisk stil. Knewitz er i ferd med å etablere seg som en av de aller mest spennende produsentene i Tyskland.

Et usedvanlig talent og en kompromissløs familie

Weingut Knewitz er drevet som en familiebedrift, og her er det laget vin med mye kjærlighet i flere generasjoner. Familien har bedrevet vinproduksjon siden slutten av 1800-tallet. Den gang var driften av familiegården i hovedsak innrettet mot jordbruk, men det ble også produsert noe vin som ble solgt som bulkvin.

Det var Erwin og Magdalena Knewitz, Tobias og Björns besteforeldre, som i 1968 la ned grunnstenen for vingården på dens nåværende beliggenhet i utkanten av den pittoreske landsbyen Appenheim og nedenfor Knewitz’ ypperste vinmark, Hundertgulden. På begynnelsen av 1970-tallet lærte sønnen Gerold seg å dyrke vindruer og å produsere vin, og deretter begynte Knewitz i 1976 å selge vin under egen etikett.

Foto: Peter Bender/Weingut Knewitz

I mange år hadde Knewitz en beskjeden mengde vinmarker i sitt eie målt i hektar. Men i 2007 ble dette tredoblet, og vinmarkene økte fra 5 til totalt 15 hektar. Dette er senere økt ytterligere frem til dagens totalt 25 hektar vinmarker. Knewitz’ vinmarker er fordelt over de fire kommunene Appenheim, Gau-Algesheim, Ingelheim og Nieder-Hilbersheim. Hovedvekten av vinmarkene er beplantet med riesling (45 %), men det dyrkes også weissburgunder (pinot blanc, 22 %), chardonnay (15 %), silvaner (8 %) og en rekke andre sorter (10 %), herunder spätburgunder (pinot noir) og sauvignon blanc. I gjennomsnitt er vinstokkene rundt 16 år gamle, men en betydelig andel av vinstokkene er mer enn 40 år gamle. Total årlig produksjon er nå på cirka 150.000 flasker.

Det er i dag tredje generasjon Knewitz, med Gerolds sønn Tobias Knewitz i spissen, som er ansvarlig for driften av vingården i Appenheim. Han er fortsatt ung, men allerede veldig erfaren – han har faktisk allerede over 10 års erfaring med arbeid i vinkjelleren. Tobias Knewitz blir gjerne beskrevet som et usedvanlig talent når det gjelder vindruedyrking og vinmaking.

Tobias Knewitz (til høyre) styrer i dag Weingut Knewitz, godt hjulpet av ektefellen Corina og lillebroren Björn. Foto: Peter Bender/Weingut Knewitz

Tobias, som er født i 1991, begynte prosessen med å ta over driften av vingården fra sin far i 2007. Før Tobias gikk inn i driften av Knewitz, studerte han ønologi i Geisenheim. Han gikk også i lære hos produsenten Dautermann i Rheinhessen, hos Philipp Kuhn og Martin Meßmer i Pfalz, og til slutt hos en av Tysklands aller ypperste rieslingprodusenter, nemlig Philip Wittmann. Fundamentet for hans vinentusiasme ble utvilsomt lagt hos disse produsentene. Det var også hos disse produsentene Tobias Knewitz plukket opp interessen for å lage friske, mineralrike viner som gjenspeiler opprinnelsessted og jordsmonn.

I 2009 begynte Tobias en omstrukturering av vingården og vinproduksjonen hos Knewitz for å fokusere i større grad på kvalitet og minimal intervensjon i vinmakingen. Dette året tappet han også sin første flaske vin hos Knewitz. Tobias overtok formelt driften av Knewitz i 2010. Produsenten har opplevd en solid oppsving etter dette.

Tobias (til venstre) og Björn Knewitz i kjelleren i vineriet. Foto: Peter Bender/Weingut Knewitz

Lillebroren Björn ble med på vinmakingsteamet i 2015, og Tobias’ ektefelle Corina er også blitt en del av familiebedriften. I tillegg hjelper faren Gerold til i driften av vingården. Sammen satser familien kompromissløst på å lage kvalitetsvin på høyeste nivå.

Brødrene Knewitz har en fin arbeidsdeling hvor Tobias i hovedsak skjøtter arbeidet som foregår i kjelleren, mens Björn hovedsaklig beskjeftiger seg med å pleie vinmarkene.

Vinmarker formet av kalkstein

Knewitz holder altså til i landsbyen Appenheim, som ligger i det nordvestlige hjørnet av Rheinhessen. Rheinhessen er det største vindyrkende området i Tyskland. Vinområdet er geologisk sammensatt, med ulike underområder med ulike jordsmonn og mikroklima. I noen deler er det høyere temperaturer og primært leirholdig jordsmonn, i andre deler er det rødskiferjordsmonn som dominerer.

I atter andre deler av Rheinhessen, som i området rundt Appenheim, er det et særlig variert og særegent jordsmonn, med mye koral kalkstein. Det er de såkalte Westerberg-åsene som topografisk former Welzbach-dalen, hvor Appenheim og Knewitz’ vingård ligger. Her, i det som på geologispråket omtales som Mainz-bassenget, var det for over 40 millioner år siden et korallrev. Den gang lå hele området under vann. Etter hvert som vannet trakk seg tilbake fra området, etterlot det seg mye fossile rester og ikke minst et høyt innhold av saltholdig kalkstein. Det er spesielt dette som særpreger denne delen av Rheinhessen i dag.

Kalkstein. Foto: Peter Bender/Weingut Knewitz

Det er også lavere temperturer i den nordlige delen av Rheinhessen. Vær- og temperaturmessig påvirkning fra Hunsrück- og Taunus-fjellkjedene gjør at sommernettene ofte er kjølige og at dagtemperaturene ligger på rundt 20 grader om høsten. Dette skaper ideelle forhold for perfekt modning av blant annet riesling- og chardonnaydruer i Welzbach-dalen, hvis vinmarker ligger godt beskyttet.

Knewitz’ vinmarker har i likhet med området for øvrig et variert jordsmonn, men en høy andel kalkstein går igjen i samtlige. Vinmarker som Goldberg, Hundertgulden, Honigberg, Steinacker og Eselspfad stammer fra det samme tertiære korallrevet, men hver av disse vinmarkene har sin særpregede karakter. Druer som riesling, chardonnay og pinot noir stortrives i det kalksteinsrike jordsmonnet i vinmarkene.

Vi skal se litt nærmere på noen av Knewitz’ viktigste vinmarker. Vinmarken som senere fikk navnet Hundertgulden ble første gang nevnt i dokumenter i 1148 som en gave til klosteret i Disibodenberg – hvilket plasserer det i en ganske eksklusiv gruppe av veldig gamle og høyt aktede vinmarker som opprinnelig tilhørte klostre. Vinmarken ble beplantet av munker i middelalderen.

Vinmarken Hundertgulden. Knewitz’ vineri ligger rett utenfor høyre billedkant. Foto: Peter Bender/Weingut Knewitz

Hundertgulden fikk sitt navn på 1300-tallet ettersom vinmarken på den tiden skiftet hender mange ganger for større summer av rhinske gullmynter (rhinske gylden). Dette er utvilsomt Knewitz’ beste vinmark, med en spesielt gunstig og solfylt beliggenhet. Hundertgulden har en sørlig-sørvestlig eksponering. På grunn av denne plasseringen ligger vinmarken ofte beskyttet av den nærliggende landsbyen mot kalde vinder når det er frostnetter. Dermed beskyttes i stor grad unge skudd på vinplantene mot frostskader og vinplantene får utvikle seg i fred. Fra Hundertgulden har man flott utsikt utover dalen mot Westerberg og utover landskapet som strekker seg mot landsbyen Ingelheim og elven Rhinen.

Den bratte vinmarken, som strekker seg oppover åssiden fra Knewitz’ vineri i Appenheim, har et dypt lag med kalkstein fra tertiærtiden og toppjord som består av en blanding av kalkholdig mergel og kalkete leire. Knewitz’ vinstokker, som er mer enn 20 år gamle, står i den bratteste delen av vinmarken, som har opp mot 45 graders helning. Her er toppjorden ganske skrinn, men samtidig svært kalksteinsrik. Hundertgulden er visstnok den mest kalksteinsrike vinmarken i hele Tyskland – den består av 43 prosent ren kalkstein. Hundertgulden er utelukkende beplantet med riesling. Viner fra denne vinmarken har mye energi og nerve, samt en kraftfull mineralsk kjerne. Vinene har gjerne en fersk, konsentrert frukt som trenger tid på å utvikle seg. Vinene er elegante, komplekse, lagringsdyktige og har en fantastisk livlig friskhet.

Vinmarken Goldberg. Foto: Peter Bender/Weingut Knewitz

Vinmarken Goldberg ligger rett ved siden av Hundertgulden, men tilhører offisielt Appenheims nabolandsby Gau-Algesheim. Parsellene som befinner seg sentralt i denne sør-sørvestlig eksponerte vinmarken er Knewitz’ varmeste. Mikroklimaet og den kalksteinrike mergelen som i hovedsak utgjør jordsmonnet, gir viner med en gyllen farge, aromaer og smaker av modne sitrusfrukter, tropiske frukter og krydder, samt en dyp mineralsk struktur. Goldberg er i hovedsak beplantet med rieslingplanter (70 %), men det er også noe chardonnay (30 %) å finne her.

Vinmarken Steinacker er første gang nevnt i offisielle dokumenter fra 1362. Vinmarken omkranser landsbyen Nieder-Hilbersheim, ligger på cirka 245 meters høyde over havet og har en vestlig-nordvestlig eksponering. Knewitz’ parseller av Steinacker, noen ganger omtalt som Rheinhessens «lille Burgund», er i den nordre delen av vinmarken og har en mer nordøstlig eksponering. Parsellene, som er Knewitz’ kjøligste, ligger skjermet nær skogkanten, og inneholder vinstokker med riesling- og chardonnaydruer (henholdsvis 75 og 25 prosent) som er middels til eldre.

Vinmarken Steinacker. Foto: Peter Bender/Weingut Knewitz

Det kjølige mikroklimaet i Steinacker-vinmarken sørger for en veldig langsom og sen modning av druene. Knewitz’ parseller i Steinacker har et kalksteinsrikt, men også mer steinete og leirete jordsmonn enn de andre vinmarkene. Det er også en betydelig andel jernmalm i jordsmonnet, noe som forklarer den rødaktige fargen på jorden her. Jernmalm er direkte oversatt Eisenerz på tysk, derav navnet på Knewitz’ rieslingvin som bærer samme navn. Rieslingplanter som dyrkes i det kalksteins- og jernrike jordsmonnet gir viner som har dybde og finesse, samt er tette og krydrede på en gang, noe som skiller disse noe fra viner basert på druer fra Hundertgulden. På den annen side gir disse samme elementene en meget pen syre, nerve og røykaktig mineralitet til chardonnaydruene som inngår i Knewitz’ ettertraktede og hvit burgunder-liknende Chardonnay Réserve.

Vinmarken Eselspfad. Foto: Peter Bender/Weingut Knewitz

Vinmarken Eselspfad i Appenheim, som har historie tilbake til 1375, har det samme dype, tertiære kalksteinsholdige jordsmonnet som man finner i samtlige av Knewitz’ vinmarker. Men toppjorden i Eselspfad er såkalt løss – et dypt, men samtidig lett leirjordsmonn som er spesielt godt egnet for vinplanter med pinot blanc, silvaner og riesling. Disse tre druetypene utgjør henholdsvis 60, 30 og 10 prosent av plantene i vinmarken. Vinmarken har en sørøstlig eksponering. I sørenden av Eselspfad befinner det seg en samling av gamle vinstokker som kun gir en liten avling med små druer, men som gir karakter til viner fra denne vinmarken i form av fantastisk gul frukt, robust kropp og tekstur, samt konsentrasjon og dybde.

Vinmarken Honigberg. Foto: Peter Bender/Weingut Knewitz

Vinmarken Honigberg ligger også rett ved Hundertgulden og har en vestlig eksponering. Noe kalkholdig jordsmonn gjenfinnes også her, men sett i sin helhet er jordsmonnet i Honigberg noe tyngre og mer leireholdig enn andre steder, iblandet rød kalkstein og jernmalm. Vinmarken er hovedsakelig beplantet med riesling (40 %) og chardonnay (40 %), samt noe pinot blanc (20 %). Viner fra Honigberg-vinmarken er kraftfulle og fremstår litt krydret, uansett om det er snakk om riesling, pinot blanc eller chardonnay.

Puristisk holdning til vinproduksjon

Knewitz’ viner produseres i tre nivåer i en kvalitetspyramide. Knewitz er enn så lenge ikke medlem av VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter), men lager viner i kategorier som er sammenfallende med VDPs klassifiseringskategorier – de produseres som henholdsvis Gutsweine, Ortsweine og Lagenweine.

Knewitz’ enkleste viner, klassifisert som Gutsweine, er laget av tradisjonelle druesorter som riesling, sauvignon blanc, pinot blanc (weissburgunder) og pinot noir (spätburgunder) hentet fra vinmarker i regionen. Selv om de kvalitetsmessig er rangert lavest, er dette meget gode og litt rimeligere viner som gjerne er rike og mineralske. Midtsegmentet, vinene som er klassifisert som Ortsweine, er sterkt påvirket av terroir og vinifiseres utelukkende av velmodne druer fra Knewitz’ beste vinmarker i en bestemt landsby.

Toppvinene, vinene som er Lagenweine, er enkeltvinmarksviner. Druene til disse vinene høstes sent fra eldre vinstokker som i noen tilfeller er over 40 år gamle. Dette er viner med masse nerve, karakter og særpreg som gjenspeiler de ulike stedene de stammer fra. Sammenligner man Knewitz’ ulike riesling-cruer fra vinmarkene Hundertgulden, Goldberg og Steinacker med hverandre, vil det fremstå ganske tydelig hvilke forskjeller som ligger i disse vinenes ulike opprinnelse og hva det har å si for utviklingen av vinene.

Foto: Peter Bender/Weingut Knewitz

Det er helt sentralt i Knewitz’ filosofi å lage viner som er tidløse, særpregede og fremfor alt terroirdrevne. Dette gjelder særlig toppvinene. For Tobias Knewitz er vinmarkene viktigere enn druesortene som vokser der.

Skånsomhet og en generell puristisk holdning til vinproduksjon er hva som kjennetegner familien Knewitz’ arbeid, både i kjelleren og i vinmarkene. Knewitz dyrker vinmarkene i harmoni med naturen og etter økologiske og tildels biodynamiske prinsipper. Her nedlegges det hundrevis av arbeidstimer hvert år, men dette handler mest om pleie av jorden. Knewitz-familien er konservative og tilbakeholdne med å gjøre for mye med vinplantene. Det er også et konsistent fokus på lave avlinger og sen innhøsting av druer. Innhøstingen foregår ved håndplukking.

I kjelleren er den puristiske holdningen til vinarbeidet enda tydeligere. Her foregår det meste sakte og uten for mye intervensjon fra Tobias Knewitz’ side.

Foto: Peter Bender/Weingut Knewitz

Etter at druene er plukket, gjennomgår de maserasjon før de presses – dette gjelder også druer som inngår i hvitviner. Vinene spontanfermenteres med stedegen gjær og modnes i rustfrie ståltanker, i tradisjonelle, store eikefat (Stückfass) på 1250 liter og i mindre, lokale og franske barriques på 225 liter. Tobias Knewitz foretrekker at vinene gjennomgår en lengre modningstid på bunnfallet i de store Stückfass-ene fra fermenteringen skjer på høsten og til påfølgende sommer. Dette gjør blant annet at noen av Knewitz’ ypperste rieslingviner tappes ett år senere enn hos mange andre vinprodusenter.

Det pene i det rene

Det som virkelig slår en med Knewitz’ viner er den fabelaktige renheten og energien i vinene. Brødrene Knewitz er sterkt knyttet til hjemstedet Appenheim og ønsker å vise sin opprinnelse gjennom vinene. Et av deres mål har i den forbindelse vært å stadig flytte grenser og produsere viner som man ikke glemmer så lett. Vinstilen er veldig fokusert og gir klare uttrykk for de ulike druesortene. Særlig de ulike rieslingvinene gjenspeiler på en veldig presis og god måte jordsmonnet, klimaet, været og dermed ofte årgangen i det nordlige Rheinhessen. Vinene er ofte en lek med toner av frukt, krydder, røyk og saltaktig mineralitet, kombinert med høy syre og et nydelig, forfriskende etterspill.

Når det gjelder Knewitz’ chardonnaybaserte viner har Tobias Knewitz maktet å motstå fristelsen til å bruke for mye fat. Derimot har disse vinene mer subtile toner av toast og fat, og gjerne innslag av litt reduktivitet. Vinene har også en flott dybde, mye nerve, livlig syre og en intens, kjølig mineralsk frukt med røyk- og saltaktige toner. Dette er chardonnayviner med utpreget finesse. Burgund er et av Tobias Knewitz’ forbilder, og ved å smake for eksempel Knewitz’ Chardonnay Réserve kan man gjenkjenne noen av de samme karaktertrekkene som kjennetegner typeriktige, hvite burgundviner. Det er verdt å huske på i den forbindelse at de beste vinene fra Burgund også er basert på druemateriale fra kalksteinsrikt jordsmonn. Men likhetene har vel så mye å gjøre med Tobias Knewitz’ spesifikke vinmakingsteknikker.

Foto: Peter Bender/Weingut Knewitz

Utvalget og bredden av viner fra Knewitz er imponerende mangfoldig og kvaliteten er forbløffende god – selv når det gjelder de enkleste vinene. Dog er ikke alle vinene tilgjengelige i Norge. Men Knewitz har virkelig slått an her, så forhåpentligvis vil vi kunne se et enda bredere utvalg av viner fra produsentens portefølje i årene som kommer.

Under kan du lese smaksnotater til åtte av Knewitz’ viner, inkludert tre viner som foreløpig ikke er tilgjengelig på Vinmonopolet.

To av vinene som er omtalt under, Knewitz Hundertgulden 2019 og Knewitz Spätburgunder Trocken 2018, ble lansert i bestillingsutvalget fredag 5. mars. Begge ble raskt utsolgt. Det er imidlertid fortsatt flasker igjen å finne av Knewitz Spätburgunder i noen av Vinmonopolets butikker, og det er nå igjen mulig å bestille vinen. Importøren opplyser at det kommer ytterligere 630 flasker av sistnevnte vin til Norge innen slutten av uke 11, sammen med flere flasker av Knewitz Nieder-Hilbersheim Riesling Eisenerz 2019. Importøren opplyser også at kommende årgang av Knewitz Chardonnay Réserve kommer til å lanseres i bestillingsutvalget i november 2021.

Smaksnotater

Knewitz Hundertgulden 2019
12873001 – Rheinhessen, Tyskland – Riesling 100 %
Druematerialet som inngår i vinen er hentet fra to av de beste parsellene i vinmarken Hundertgulden, som har en sørlig-sørvestlig eksponering. Jordsmonnet er svært kalksteinsrikt. Vinstokkene er i hovedsak mellom 20 og 40 år gamle, noen eldre enn dette.

Druene håndplukkes og selekteres nøye. Deretter gjennomgår druematerialet en kort maserasjon, forsiktig pressing og fermentering med stedegen gjær i tradisjonelle eikefat. Vinen modnes i ni måneder på tradisjonelle fat (Stückfass) på 1250 liter.

Vinen har en fremragende dybde på duft med nydelige aromaer av grønne og røde epler, lime og stramme sitrusfrukter, aprikos, fersken og blomster, samt urter, krydder, knust stein, røyk, mineraler og litt voks. Snev av noen tropiske toner, samt litt gjær, honning og mandler. Fyldig kropp med en fantastisk, kompleks, nesten kremet munnfølelse med mye kraft og eleganse. Nydelig konsentrasjon av fersk, saftig og kjølig mineralsk frukt på smak, med vekt på grønne epler, lime, grapefrukt og litt fersken. Det er en fantastisk, gjennomtrengende mineralitet her som virkelig setter rammene for vinen. Innslag av noen kjølige tropiske toner, urter, krydder, røyk og hint av litt granatepler. Meget pen, frisk syre. Nydelig lengde med en herlig mineralsk avslutning. En nydelig vin med perfekt balanse mellom eleganse og styrke.
94 poeng – NYHET
429,90 kr – Bestillingsutvalget – Winemarket AS

Knewitz Chardonnay Réserve 2018
Rheinhessen, Tyskland – Chardonnay 100 %
Druematerialet til vinen er hentet fra eldre vinstokker i parseller i vinmarken Steinacker i Nieder-Hilbersheim, som er Knewitz’ kjøligste parseller. Disse har en nordøstlig eksponering. Jordsmonnet består i hovedsak av en blanding av kalkstein, leire og jernmalm.

Druene håndplukkes og selekteres nøye. Hele drueklaser presses forsiktig. Druemosten fermenteres med stedegen gjær i eikefat (barriques). 50 prosent av disse er nye eikefat, 50 prosent er brukte eikefat som har vært brukt to-tre ganger tidligere. Treverket i eikefatene kommer fra Troncais og Allier i Frankrike. Vinen modnes i 10-12 måneder på eikefat.

Vinen fremstår først lett reduktiv på duft. Med litt luft åpner vinen seg flott og det åpenbarer seg et komplekst, samtidig fokusert aromabilde av modne grønne epler og sitrusfrukter, røyk, flint og en intens mineralitet, samt av limezest, brioche, bergamott, hasselnøtter og et svært kledelig snev av pent integrert tre. Snev av gjær og en anelse anis på nesen. Meget pen dybde på duft. Vinen har en fyldig kropp med en lett kremet og enormt nerverik munnfølelse. For en tekstur og energi i vinen! På smak er det en formidabel konsentrasjon av saftig mineralsk frukt, med vekt på modne grønne epler og sitrusfrukter, samt noe honningmelon og litt kandiserte frukter. En fantastisk saltaktig mineralitet gjennom hele smakskurven, med pene innslag av mynte og urter, nøtter, røyk og toast. Pen, meget livlig syre som danser på tungen. Nydelig lengde med en tørr, mineralsk avslutning. En i utgangspunktet svært kraftfull og seriøs chardonnay som til slutt fremstår usedvanlig balansert og elegant. En utsøkt vin. Dette er formidabelt utført håndverk. Tysklands beste chardonnay? Det kan godt tenkes.
94 poeng
Ikke tilgjengelig i Norge

Knewitz Nieder-Hilbersheim Riesling Eisenerz 2019
11169001 – Rheinhessen, Tyskland – Riesling 100 %
Druematerialet som inngår i vinen er hentet fra yngre vinstokker i vinmarken Steinacker i Nieder-Hilbersheim, som ligger på cirka 245 meters høyde over havet. Vinstokkene befinner seg i den midtre delen av vinmarken. Jordsmonnet er en blanding av kalkstein og jernmalm.

Druene håndplukkes. Druene presses lett og gjennomgår kort maserasjon på 12 timer. Druemosten spontangjæres med stedegen gjær i rustfrie ståltanker. Vinen modnes i ni måneder på ståltanker.

Vinen dufter delikat av grønne epler, fersken, lime og kjølige sitrusfrukter, samt litt tropisk frukt, krydder, våt stein, flint og mineraler. Hint av røyk, blomster og bittelitt urter, samt streif av noe jernaktig. Fyldig kropp med en nydelig, frisk munnfølelse med flott nerve. Bra konsentrasjon av slank, lett moden og saftig mineralsk frukt på smak, med vekt på syrlige grønne epler og sitrusfrukter. Nydelig saltaktig mineralitet, med innslag av litt tropisk frukt, røyk, urter og krydder. Frisk syre. Meget bra lengde med en mineralsk utgang. Strålende, syrefrisk riesling. Meget godt kjøp.
92 poeng
250 kr – Bestillingsutvalget – Winemarket AS

Knewitz Appenheim Riesling 2019
Rheinhessen, Tyskland – Riesling 100 %
Druematerialet som inngår i vinen er hentet fra en blanding av yngre og eldre vinstokker i vinmarken Hundertgulden og fra en sentral parsell i vinmarken Eselspfad. Knewitz’ vinstokker befinner seg i de midtre og øvre delene av disse vinmarkene, som har et kalksteinholdig jordsmonn.

Druene håndplukkes. Druene gjennomgår deretter en kort masjerasjon, forsiktig pressing og fermentering med stedegen gjær i rustfrie ståltanker og i tradisjonelle eikefat. Vinen modnes i ni måneder på ståltanker og i tradisjonelle fat.

Vinen fremstår med en gang litt lukket på duft. Med litt luft åpner vinen seg og det åpenbarer seg stadig mer tiltalende og intense aromatoner av grønne epler, grapefrukt, hvit fersken, aprikos, kiwi, blomster og appelsinzest, samt knust stein, røyk og mineraler. Noen streif på nesen av ingefær, honning, urter og krydder. Vinen har en middels til fyldig kropp med en nerverik munnfølelse med litt tekstur. Meget flott konsentrasjon av fersk, stram og krisp mineralsk frukt på smak, med vekt på grønne epler, litchi, grapefrukt og friske sitrusfrukter, samt noe krydrete stenfrukter. Elegant, underliggende saltaktig mineralitet og innslag av røyk og krydder. Snev av honning og litt ingefær. Noe bitterhet i utgangen av smakskurven. Vinen har en nydelig, livlig rieslingsyre som skjærer gjennom. Pen lengde med en delikat mineralsk avslutning. Uttrykksfull og nydelig balansert riesling.
92 poeng
Ikke tilgjengelig i Norge

Knewitz Spätburgunder Trocken 2018
12873101 – Rheinhessen, Tyskland – Spätburgunder (Pinot Noir) 100 %
Druematerialet som inngår i vinen er hentet fra eldre vinstokker i vinmarkene Schlossberg i Ingelheim og Eselspfad i Appenheim.

Druene håndplukkes. Maserasjon og fermentering foregår i åpne eikekar med stedegen gjær. Vinen gjennomgår 15 måneders modning på brukte eikefat.

Forførende aromatisk på nesen med dufter av syrlige villbringebær og kirsebær, plommer, samt roser, urter, krydder og bare et ørlite snev av pent integrert fat. Middels fyldig kropp med en flott, forfriskende munnfølelse. Meget pen konsentrasjon av raffinert og saftig kjølig rød frukt på smak, med vekt på kirsebær, kjøttfulle plommer og litt mørkere røde bringebær. Innslag av lakris, lær og urter. Pen struktur med balanserte, silkeaktige tanniner og en frisk syre. Pen lengde med en frisk avslutning. Meget bra håndverk. Mye vin for pengene. Meget godt kjøp.
91 poeng – NYHET
239,90 kr – Bestillingsutvalget – Winemarket AS

Knewitz Chardonnay Holzfass 2019
11169101 – Rheinhessen, Tyskland – Riesling 100 %
Druematerialet som inngår i vinen er hentet fra vinmarkene Goldberg og Honigberg, som begge i hovedsak har et kalksteinholdig jordsmonn. Vinstokkene er rundt 20 år gamle.

Druene håndplukkes og selekteres nøye. Hele drueklaser presses deretter. Fermenteringen foregår i sin helhet med stedegen gjær i eikefat. Av dette fermenteres 80 prosent i brukte eikefat (barriques) av eik fra Troncais i Frankrike som har vært benyttet to-tre ganger tidligere, mens 20 prosent fermenteres i nye, tradisjonelle eikefat på 1250 liter av lokal eik. Vinen modnes i ni måneder på tilsvarende eikefat før den blendes og tappes på flaske.

Vinen dufter aromatisk av en begynnende moden frukt, med vekt på sitrusfrukter, honningmelon og grønne og gule epler, samt sitruszest, krydder, mineraler, røyk, litt nøtter og nedtonede, pent integrerte fattoner. Vinen fremstår med tyngde og dybde på nesen, men er også en anelse reduktiv. Vinen har en fyldig kropp med en rikere, lett kremet munnfølelse med pen fedme. Pen konsentrasjon av saftig, frisk og lett moden frukt på smak, med vekt på sitrusfrukter, gule og grønne epler, samt litt melon. Innslag av en lekker saltaktig mineralitet, samt av røyk, noe krydder, nøtter og velintegrert fat. Snev av honning. Frisk syre. Bra lengde med en tørr avslutning. Meget vellaget vin.
91 poeng
250 kr – Bestillingsutvalget – Winemarket AS

Knewitz Riesling Trocken 2019
8366701 – Rheinhessen, Tyskland – Riesling 100 %
Druematerialet som inngår i vinen stammer fra ulike eldre og yngre vinstokker fra ulike vinmarker i Appenheim, Gau-Algesheim og Nieder-Hilbersheim i Welzbach-dalen. Jordsmonnet består i hovedsak av kalkstein.

Druene håndplukkes. Druene presses lett og gjennomgår kort maserasjon. Druemosten spontangjæres med stedegen gjær i ståltanker og i tradisjonelle eikefat. Vinen modnes i seks måneder på ståltanker.

Dufter aromatisk og delikat av modne sitrusfrukter og gule epler, aprikos, samt urter, blomster, våt stein, røyk og mineraler. Streif av litt sitrusskall og noe krydder på nesen. Vinen har en middels fyldig kropp med en god, frisk munnfølelse. Delikat, saftig mineralsk frukt på smak, med vekt på sitrusfrukter, fersken, aprikos og epler, samt en anelse tropisk frukt. Pen underliggende mineralitet og innslag av krydder og noen grønne undertoner. Frisk syre. Fin lengde med en tørr avslutning. Et bra riesling-kjøp og en fin introduksjon til Knewitz’ univers.
88 poeng
164,90 kr – Bestillingsutvalget – Winemarket AS

Knewitz Riesling Sekt Brut 2018
Rheinhessen, Tyskland – Riesling 100 %
Druematerialet som inngår i vinen kommer fra ulike yngre og eldre vinstokker i ulike vinmarker i Welzbach-dalen.

Druene håndplukkes. Hele drueklaser presser. Førstegangsgjæring foregår med stedegen gjær i rustfrie ståltanker. Vinen gjennomgår tradisjonell annengangsgjæring på flaske, hvor den modnes i 18 måneder på bunnfallet.

Vinen fremstår frisk og tiltalende på duft med aromaer av syrlige grønne epler, pærer, sitrusfrukter og aprikos, samt hvite blomster, mineraler, gjær og bakst. Snev av nøtter og honning på nesen. Vinen har en middels fyldig kropp med en god, frisk og kremet munnfølelse. Fin mousse. Saftig, frisk og konsentrert frukt på smak, med vekt på sitrusfrukter og grønne epler. Innslag av mineraler, nøtter og litt gjær. En viss bitterhet i utgangen. Frisk syre og pent integrert sødme. Bra lengde med en lett mineralsk avslutning. En god, leskende og ukomplisert Sekt.
87 poeng
Ikke tilgjengelig i Norge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s