Ukens vin: L. Bénard-Pitois Brut Réserve

Ukens vin er en champagne produsert av Bénard-Pitois, som holder til i Mareuil-sur-Aÿ, noen få kilometer fra Epernay i Champagne. Dette er et meget spennende domaine som man gjør lurt i å følge med på – Bénard-Pitois lager bedre og bedre viner for hvert år.

Familien Bénard-Pitois begynte å produsere champagne i 1878. Det er i dag tredje generasjon, representert ved Michelle og Laurent Bénard-Louis, som fører champagneproduksjonen videre, noe de har gjort siden 1991. Hele driften er i ferd med å omstilles til økologisk jordbruk.

Bénard-Pitois er en liten produsent. Parsellene i familiens eie utgjør totalt kun i underkant av 10 hektar beliggende i seks forskjellige landsbyer i Marne-dalen og i Côte des Blancs, nemlig i Avenay Val d’Or, Mareuil-sur-Aÿ, Mutigny, Bergère-les-Vertus, Le Mesnil-sur-Oger og Oger. Felles for disse er at de har et kalkholdig jordsmonn. Vinstokkene er i gjennomsnitt rundt 25 år gamle.

Det meste av familiens drueavlinger blir solgt til større produsenter, fremfor alt Bollinger og Duval-Leroy, men familien reserverer noen utvalgte Premier Cru-parseller med druer til eget bruk. Utbyttet er lavt – alltid under 60 hektoliter per hektar.

Fra de nevnte parsellene kommer druematerialet til familiens flotte Brut Réserve, hvor råstoffet er 60 prosent pinot noir og 40 prosent chardonnay. Ekstra lang modning på bunnfallet til non vintage-champagne å være – 30 måneder – gir L. Bénard-Pitois Brut Réserve elegant kompleksitet med toner av rød frukt, brioche og mandler. Champagnen fremstår med rikhet og dybde både på nesen og på smak, men også med kraft. Her snakker vi om et godt champagnekjøp.

Smaksnotat

L. Bénard-Pitois Brut Réserve Premier Cru
3638201 – Champagne, Frankrike – Pinot Noir 60 %, Chardonnay 40 %
Druematerialet er hentet fra parseller i seks forskjellige landsbyer i Marne-dalen og i Côte des Blancs. Tradisjonell vinifikasjon. Hver parsell vinifiseres og modnes separat, enten på ståltanker (pinot noir) eller på velbrukte eikefat (chardonnay). Vinen modnes 30 måneder på bunnfallet – noe som er dobbelt så lenge som de fleste non vintage-champagner vanligvis modnes. Full malo. Dosagen er oppgitt til å være 8,25 g/l.

Champagnen har en lys gyllen farge. Den dufter innledningsvis av moden frukt, primært i retning av melne gule og røde epler, modne sitrusfrukter, aprikos, bringebær og søte gule pærer, samt av mandler, nøtter og søt bakst i retning av brioche. Jeg noterer noen innslag av mineraler og toast på duft. Med litt luft trer det tydeligere frem toner av kjeks, autolyse, tørket frukt og honning. Vinen har en fyldig kropp med en litt rikere, kremet munnfølelse og en fin mousse med små bobler. Flott konsentrasjon av saftig, moden frukt på smak, med vekt på sitrusfrukter, bringebær, fersken, aprikos og røde epler. Innslag av en saltaktig mineralitet, samt av kjeks, honning, mandler og nøtter. Pen, balansert sødme gjennom hele smakskurven. Frisk syre på grensen til balansert. Champagnen har en fin lengde med en ren, lett bitter og tørrende avslutning. Dette er champagne med sjel og egenart. Mye champagne for pengene.
90 poeng
319 kr – Bestillingsutvalget – Tramontane AS

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s