Noen i-siste-liten-vinanbefalinger til julen

Julen står for døren.

Huset er vasket. Maten og julegavene er innkjøpt.

Men har du husket å kjøpe inn vinen du trenger? Ikke det? Vær ikke redd, jeg har samlet noen anbefalinger til viner som passer utmerket til julematen og julekosen.

Alle vinene kommer med forslag til passende mat, og alle vinene skal være tilgjengelige på en del ulike pol rundt omkring i landet.

Husk at Vinmonopolet er stengt på julaften. Det er derimot normale åpningstider på lille julaften – det vil si at polfilialene er åpne kl. 10-18.

Med ønsker om en riktig god jul!

Musserende viner

Cristian Senez Brut Millesime 2002
11213001 – Champagne, Frankrike – Chardonnay 75 %, Pinot Noir 25 %
Kompleks på duft med aromaer av modne gule og grønne epler, mandler og nøtter, samt autolyse, brioche, gjærbakst, honning og toast. Fantastisk dybde på duft. Fyldig kropp med en myk og kremete munnfølelse. Nydelig konsentrasjon av myk, moden og lett sødmefull frukt på smak, med vekt på grønne og gule epler, modne stenfrukter, samt litt tørket frukt. Innslag av kjeks, bakst, mandler og nøtter. Balansert syre. Meget pen lengde. En nydelig, moden champagne. Passer til rakfisk, pinnekjøtt og ribbe.
93 poeng
599 kr – Bestillingsutvalget – Champagneinwest AS

Camille Savès Bouzy Grand Cru Brut Millésime 2012
7629201 – Champagne, Frankrike – Pinot Noir 80 %, Chardonnay 20 %
Dufter av modne røde epler, sitrusfrukter, fersken og stenfrukter, gjær, autolyse, brødbakst, brioche, blomster og mineraler. Litt røde bær, blomster og nøtter er med på å fylle ut duftbildet. Fyldig kropp med en herlig rund og kremet munnfølelse. Bra konsentrasjon av saftig, fersk frukt på smak, med vekt på sitrusfrukter, røde bær, epler og stenfrukter, litt gjær og bakst, samt urter og mineraler. Frisk syre. Nydelig lengde med en elegant, balansert avslutning. Veldig fin og delikat champagne. Passer til pinnekjøtt.
92 poeng
460 kr – Bestillingsutvalget – Moestue Grape Selections AS

André Clouet Dream Vintage 2005
12368001 – Champagne, Frankrike – Chardonnay 100 %
Utviklet og delikat på duft med preg av modne sitrusfrukter, modne epler og pærer, samt gjær, kjeks og brioche. Snev av nøtter og krydder. Fyldig kropp med en litt rikere munnfølelse. Fine, små bobler. Bra konsentrasjon av moden frukt på smak, med vekt på epler, sitrusfrukter og pærer, samt innslag av mineralitet og hasselnøtter. Frisk syre. Pen lengde med en tørr utgang. Pen champagne. Passer til rakfisk og ribbe.
92 poeng
599,90 kr – Bestillingsutvalget – Symposium Wines AS

Gusbourne Blanc de Blancs 2015
11756101 – Kent, England – Chardonnay 100 %
Dufter av moden gul frukt, sitrusfrukter, grønne og gule epler, kjeks, autolyse og mineraler. Innslag av nøtter. Middels fyldig kropp med en nydelig, kremet munnfølelse. Veldig fin konsentrasjon av frisk, lett moden og saftig frukt på smak, med vekt på sitrusfrukter og grønne epler, med innslag av kjeks og nøtter. Flott mineralitet gjennom hele smakskurven. Frisk syre. Nydelig lengde. Klassisk og flott Blanc de Blancs. Passer til pinnekjøtt.
91 poeng
400 kr – Bestillingsutvalget – Heritage Wines AS

André Clouet V6 Experience
10901901 – Champagne, Frankrike – Pinot Noir 100 %
Dufter av modne røde og gule epler, sitrusfrukter, brioche, ingefær og honning, samt autolyse, toast og litt smør og blomster. Middels fyldig kropp med en god, kremet munnfølelse og fin mousse. Fin konsentrasjon av moden frukt på smak, med vekt på røde og gule epler og sitrusfrukter. Innslag av brioche, kjeks, nøtter, toast og en saltaktig mineralitet. Vinen har en frisk syre og lang, tørr avslutning. Passer til pinnekjøtt.
91 poeng
399,90 kr – Basisutvalget (kat. 6) – Symposium Wines AS

Martinolles Crémant de Limoux Brut 2017
3978201 – Languedoc-Roussillon, Frankrike –
Chardonnay 70 %, Chenin Blanc 10 %, Pinot Noir 10 %, Mauzac 10 %

Dufter av modne, melne røde og gule epler, pærer og stenfrukter som fersken, samt blomster, urter og litt gjær. Middels fyldig kropp med en god, lett kremet munnfølelse med litt større bobler. God konsentrasjon av moden, saftig, noe sødmefull og bløt frukt på smak, med vekt på epler og sitrusfrukter. Innslag av kjeks, nøtter og mineraler. Frisk syre. God lengde med en tørr avslutning. Passer til pinnekjøtt.
86 poeng
160 kr – Testutvalget (kat. 6) – Vin Grossisten AS

Hvite viner

Schätzel Riesling Ölberg GG 2018
12138501 – Rheinhessen, Tyskland – Riesling 100 %
Enormt delikat og tiltalende på duft med aromaer av lime og modne sitrusfrukter, epler, samt innslag av blomster, honning og voks. Fyldig kropp med en rik munnfølelse. Nydelig konsentrasjon av begynnende moden og saftig frukt på smak, med vekt på sitrusfrukter, grønne epler, og med en nydelig underliggende mineralitet. Frisk syre. Nydelig lengde med en tørr avslutning. En virkelig lekker vin. Passer til pinnekjøtt og ribbe.
94 poeng
399,80 kr – Bestillingsutvalget – Heritage Wines AS

Karl May Riesling Morstein 2018
10413601 – Rheinhessen, Tyskland – Riesling 100 %
Aromatisk på duft med preg av modne sitrusfrukter, grønne epler, fersken og stenfrukter, samt våt stein og mineraler. Fyldig kropp med en nydelig munnfølelse. Meget flott konsentrasjon av frisk, fersk og saftig lys frukt på smak, med særlig vekt på sitrusfrukter og syrlige epler, og med en nydelig underliggende mineralitet. Innslag av fruktskall og litt røyk. Virkelig intens frukt i denne vinen! Frisk syre. Meget pen lengde med en tørrende avslutning. Lett bitterhet i utgangen. Nydelig budsjett-Morstein. Dette er virkelig mye riesling for pengene. Passer til pinnekjøtt og ribbe.
92 poeng
299,90 kr – Bestillingsutvalget – Rebel Agency AS

Kloster Eberbach Erbacher Marcobrunn Riesling Trocken Goldkapsel 2012
12355901 – Rheingau, Tyskland – Riesling 100 %
Relativt rik på nesen med intense dufter av grønne epler, lett modne sitrusfrukter og stenfrukter, mineraler og noe blomster. Innslag av petroleum, honning og voks. Fyldig kropp med en rikere munnfølelse. Flott konsentrasjon av lett moden frukt på smak, med vekt på sitrusfrukter og stenfrukter. Frisk syre. Bra lengde. Meget pen riesling. Passer til ribbe og pinnekjøtt.
92 poeng
399,90 kr – Bestillingsutvalget – Social Wines AS

Schätzel Riesling Kabinett 2019
12138601- Rheinhessen, Tyskland – Riesling 100 %
Aromatisk på duft med preg av friske sitrusfrukter, fersken og stenfrukter, epler og mineraler. Middels fyldig kropp med en frisk munnfølelse. Flott konsentrasjon av frisk, saftig frukt på smak, med vekt på sitrusfrukter, hvite stenfrukter og epler, samt mineraler. Frisk syre. Balansert sødme. Pen lengde med en tørr avslutning. Dette er en nydelig Kabinett og gir virkelig valuta for pengene. Meget godt kjøp. Passer til rakfisk, lutefisk og pinnekjøtt, særlig røkt pinnekjøtt.
91 poeng
160 kr – Bestillingsutvalget – Heritage Wines AS

Von Winning Herrgottsacker Riesling 2019
3854301 – Pfalz, Tyskland – Riesling 100 %
Dufter friskt av lime og sitrusfrukter, grønne epler, flint og mineraler, samt blomster og urter. Snev av tropisk frukt. Fyldig kropp med en god, frisk munnfølelse. Fin konsentrasjon av fersk, saftig lys frukt på smak, med vekt på sitrusfrukter og grønne epler. Innslag av fruktskall og en flott mineralitet. Frisk syre. Fin lengde med en tørrende avslutning. Pen riesling til en pen pris. Passer til pinnekjøtt og ribbe.
90 poeng
224,90 kr – Basisutvalget (kat. 5) – Symposium Wines AS

Olivier Leflaive Bourgogne Blanc Les Sétilles 2018
4105801 – Burgund, Frankrike – Chardonnay 100 %
Dufter aromatisk av epler, lime, sitron, fersken og hvite stenfrukter, mineraler, samt hint av noe tropisk frukt. Middels fyldig kropp med rund og bløt munnfølelse. Bra konsentrasjon av fersk og saftig frukt på smak, med preg av stenfrukter, noe sitrusfrukter, og med innslag av urter, krydder, samt litt tre. Frisk syre. Bra lengde med en fin balansert utgang. Flott Bourgogne Blanc. Godt kjøp. Passer til torsk.
88 poeng
289,90 kr – Bestillingsutvalget – Excellars AS

Røde viner

La Rioja Alta Viña Ardanza Reserva Seleccion Especial 2010
353401 – Rioja, Spania – Tempranillo 80 %, Garnacha 20 %
Dufter nydelig av moden rød og mørkere frukt, med vekt på modne kirsebær, plommer, bjørnebær og bringebær, med innslag av tørket frukt, urter, lær, lakris, krydder og vått trevirke. Fyldig kropp med en god, myk munnfølelse. Nydelig konsentrasjon av moden rød og mørkere frukt på smak, med preg av modne kirsebær, plommer, bringebær og moreller. Innslag av krydder, lakris, lær og tre. Balansert syre. Fine, ganske faste tanniner. Nydelig lengde. Passer til vilt, pinnekjøtt og ribbe.
92 poeng
279,90 kr – Basisutvalget (kat. 5) – Excellars AS

Bruno Giacosa Barbera d’Alba 2018
5161501 – Piemonte, Italia – Barbera 100 %
Dufter rikt av fersk rød frukt, med vekt på bringebær, kirsebær og plommer, med innslag av lakris, lær, blomster, urter og krydder. Middels til fyldig kropp med en god, rikere munnfølelse. Bra konsentrasjon av fersk, saftig rød frukt på smak, med vekt på kirsebær, plommer og skogsbær, med innslag av urter, krydder og fat. Pent strukturert med fine tanniner og en frisk syre. Flott lengde med en tørr utgang. Dette er en pen, seriøs Barbera, som også er ypperlig som matvin. Passer til ribbe, kalkun og and.
90 poeng
355 kr – Bestillingsutvalget – Gaia Wine & Spirits AS

Chanin Santa Rita Hills Pinot Noir 2019
11039301 – California, USA – Pinot Noir 100 %
Denne er litt lysere på frukten enn foregående årganger. Dufter friskt av bringebær, jordbær, samt blomster, mineraler, litt lakris og krydder. Streif av granatepler og tre på nesen. Middels fyldig kropp med en frisk munnfølelse. Delikat og fersk rød frukt på smak, med innslag av mineraler, urter, krydder og fat. Frisk syre. Lett strukturerte tanniner. Flott lengde. Dette er en strålende, leskende pinot noir. Godt kjøp. Passer til ribbe, kalkun og and, samt torsk.
90 poeng
319,90 kr – Basisutvalget (kat. 4) – LaMarc Wines AS

Conde Valdemar Reserva 2005 (magnumflaske – 1,5 liter)
7912605 – Rioja, Spania – Tempranillo 90 %, Mazuelo 10 %
Dufter av moden rød og noe mørkere frukt, samt tobakk, krydder, lær og fataromaer. Pent integrert fat. Hint av nøtter. Fyldig kropp med en god munnfølelse. Moden, saftig og bløt rød og mørkere frukt på smak, med vekt på bjørnebær, kirsebær og tranebær. Innslag av tørket frukt, urter, krydder, lær, vanilje og fat. Balansert syre og lett strukturerte, runde tanniner. Bra lengde. Lang, tørrende avslutning. God, moden og balansert vin. Passer til vilt, pinnekjøtt og ribbe.
89 poeng
459,90 kr – Bestillingsutvalget – Symposium Wines AS

Dessertviner

Heidi Schröck Ruster Ausbruch auf den Flügeln der Morgenröte 2015
6868302 – Burgenland, Østerrike – Welschriesling 50 %, Weissburgunder 50%
Kompleks og ganske intens på duft med aromaer av modne epler og sitrusfrukter, appelsinskall, tørkede aprikoser og annen tørket frukt, samt botrytis og honning. Formidabel dybde på duft. Fyldig kropp med en fantastisk, rik munnfølelse. Svært rik, søt og konsentrert frukt på smak, med vekt på modne sitrusfrukter, fersken, aprikos og tørket frukt, med innslag av appelsinskall, honning og florale elementer. Frisk syre og balansert sødme. Nærmest uendelig lang avslutning. En drøm av en dessertvin. Mitt sinn stemmes til ettertanke. Passer til meditasjon, ost, fruktsalat, brødpudding, kaker og klassiske desserter som riskrem og multekrem.
97 poeng
539,90 kr – Bestillingsutvalget – Winemoods AS

Fèlsina Vin Santo del Chianti Classico 2008
6390802 – Toscana, Italia – Malvasia 45 %, Trebbiano 25 %, Sangiovese 30 %
Fabelaktig aromatisk på duft med preg av modne plommer, moden aprikos, appelsinzest, mandler og nøtter, samt tørket frukt, honning og krydder. Hint av lær og tre. Meget flott dybde på duft. Fyldig kropp med en meget behagelig og rik munnfølelse. Kompleks, intenst søt og ekstremt konsentrert på smak, med vekt på modne plommer, fiken og tørket frukt, karamell, brunt sukker, sjokolade, mandler og nøtter, med innslag av urter og honning. Frisk syre. Enorm lengde. En herlig Vin Santo. Passer til ost, sjokolade og desserter som panna cotta, nøttekake og karamellpudding.
93 poeng
329,90 kr – Bestillingsutvalget – Good Beverage AS

Riecine Sebastiano 2001
8115302 – Toscana, Italia – Malvasia 50 %, Trebbiano 50 %
Dufter av modne sitrusfrukter og aprikoser, tørket gul frukt, svisker og rosiner, med innslag av kaffe, karamell og honning. Hint av tomat. Noe volatil på duft. Middels fyldig kropp med en meget god, rikere munnfølelse. Rik, søt og konsentrert frukt på smak, med vekt på modne sitrusfrukter og plommer, med innslag av appelsinzest, tørket frukt, karamell, ristede mandler, nøtter, krydder og honning. Balansert syre. Fantastisk lengde. En meget pen, moden dessertvin. Veldig mye vin for pengene. Passer til ost og til desserter som karamellpudding, panna cotta og panettone.
92 poeng
299 kr – Bestillingsutvalget – Vinarius AS

Geil Bechtheimer Geyersberg Beerenauslese Rieslaner 2018
3343502 – Rheinhessen, Tyskland – Rieslaner 100 %
Fruktig og rik på duft med aromaer av sitrusfrukter, blomster og stenfrukt, og med snev av honning og krydder. Middels fyldig kropp med en god munnfølelse. Flott konsentrasjon av lett moden og saftig lys frukt på smak, med vekt på sitrusfrukter og tropisk frukt, og med innslag av stenfrukter som fersken, samt krydder, honning og mineraler. Frisk syre og balansert sødme. Fin lengde. Flott Beerenauslese til en god pris. Passer til klassiske desserter som riskrem og multekrem.
88 poeng
189 kr – Testutvalget (kat. 6) – Brand Wine Estates AS

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s