Estate Argyros: Perler fra Santorini

Hvitkalkede hus, blå detaljer, maleriske landsbyer, fine strender og vakre solnedganger. Det er dette bildet mange har av Santorini – den vakre og idylliske, dog ganske vindfulle greske øya beliggende i Sør-Egeerhavet. Det faktum at øya også er hjem for noen av de mest spennende hvitvinprodusentene i Europa må imidlertid ikke glemmes.

Santorini har noen helt spesielle forutsetninger for dyrking av vindruer, noe som har gjort at øya kan skilte med et solid kobbel av høykvalitetsprodusenter av vin. Blant øyas fremste vinprodusenter finner vi Estate Argyros.

Unik vinhistorie

Dyrking av vindruer har en lang og spesiell historie på Santorini – faktisk befinner noen av de eldste vinmarkene i verden seg her. Visstnok er det gjort arkeologiske funn som viser at det er blitt bedrevet vindruedyrking på øya i over 5000 år. Jordsmonnet på Santorini består i hovedsak av vulkansk sand, som egentlig er en blanding av tett svart basalt og vulkansk aske blandet med hvit og porøs pimpsteinsjord.

Santorini. Foto: Herbert Bieser fra Pixabay

På 1800-tallet, da vinlusen phylloxera herjet vinmarker over hele Europa, ble Santorinis vinmarker aldri rammet. En av grunnene til dette var nettopp den vulkanske jorden man finner på Santorini, som lagrer varme på en svært effektiv måte. Jordsmonnet, med totalt fravær av leire, er faktisk for varmt til at phylloxera kan trives. Derfor er mange av vinstokkene på Santorini opptil 200-300 år gamle. Det spesielle jordsmonnet gjør også at vinplanten kan vokse på sine egne røtter, noe som er ganske uvanlig i vindruedyrkingssammenheng.

Spesielle klimatiske forhold

Vinden kan være svært sterk på Santorini, noe som førte at man på et tidlig tidspunkt gjorde særlige tilpasninger for å beskytte vinplantene på utsatte deler av øya. Ett tiltak er at de fleste vinstokkene er plantet i groper i bakken, for på den måten å skjermes mot vinden.

Men vel så viktig er det at mange produsenter fortsatt i stor grad benytter en gammel oppbindingsteknikk kalt koulara for å verne om vinplantene. Koulara går ut på at vinplanten bindes og formes som små, sirkelformede og fugleredeliknende kurver rett over bakkenivå. Med denne oppbindingsmetoden vokser druene på innsiden av selve planten. Vinplanten beskyttes mot den sterke vinden, og druene på innsiden beskyttes mot solen, som også er sterk i dette spesielle klimaet.

Koulara. Foto: Chaeos Wine & Spirits/Estate Argyros

Det er et særlig tørt klima på Santorini, med lite nedbør. Det kommer bare rundt 400 millimeter regn i et vanlig år. Av den grunn er vinrankene tørre og får først og fremst vannet de trenger fra morgendugg som kondenserer inni de tradisjonelle kurvformede vinplantene. Oppbindingsteknikken som benyttes forlenger også tiden den kondenserende morgenduggen er i kontakt med vinplantene. Utover dette er de lange røttene på de svært gamle druestokkene avhengig av å finne vann langt nede i bakken.

De klimatiske forholdene gjør sitt til at det mest er spesifikke lokale druetyper som trives på Santorini. I dag er rundt 70 prosent av Santorinis vinmarker plantet med den grønne Assyrtiko-druen, en lokal drue som kan minne om mer kjente aromatiske druesorter som Riesling og Sauvignon Blanc. Assyrtiko har en fantastisk evne til å gi friske, presise, mineralske og lagringsdyktige hvitviner. I tillegg til Assyrtiko dyrkes det flere titalls andre lokale druesorter på Santorini.

Estate Argyros: Voksende eksponent for kvalitetsvin

Estate Argyros ble grunnlagt i 1903 av Georgios Argyros, som tok i bruk tradisjonelle vinifikasjonsteknikker fra Santorini for å produsere viner som skulle selges lokalt. Dette har med tiden endret seg. Estate Argyros produserer i dag en rekke viner basert på lokale druer fra Santorini, herunder hvitvinsdruene Assyrtiko, Aidani, Athiri og rødvinsdruen Mavrotragano, og vinene er nå også å få tak i utenfor Hellas´ grenser. Vinstokker med Assyrtiko utgjør cirka 80 prosent av den totale mengden vinplanter, og det er også særlig de Assyrtiko-baserte vinene som får oppmerksomhet blant vinkjennere og i internasjonal vinpresse.

Opprinnelig var Estate Argyros en liten vinprodusent med kun cirka 2 hektar vinmarker. Dette har imidlertid økt betraktelig med årene. Etter at Georgios Argyros overførte driften til sønnen Matthaios Argyros i 1950, økte vinmarkene etter hvert til å omfatte totalt 6 hektar. Frem til 1970-tallet besto riktignok driften av Estate Argyros i produksjon av billig bulkvin, tilsvarende som andre vinprodusenter på Santorini.

Argyros´ nye vineri, som sto ferdig i 2014. Foto: Chaeos Wine & Spirits/Estate Argyros

Det var først med Yiannis Argyros – tredje generasjons eier av vingården, som overtok driften i 1974 – at produsenten etter hvert virkelig ble revitalisert, og vin fra Estate Argyros fikk en kvalitetsheving og et større publikum. Med Yiannis Argyros økte også vinmarkene gradvis i utbredelse, fra 25 hektar til over 100 hektar. Bulkvin ble droppet til fordel for tapping på egen vingård. Første vinflaske tappet på vingården ble lansert i 1987.

Vingården er i dag drevet av Matthew Argyros, fjerde generasjons vinmaker, i samarbeid med ønologen Michalis Probonas. I dag har produsenten totalt 130 hektar økologisk dyrkede vinmarker, hvilket gjør Estate Argyros til en av Santorinis aller største vinprodusenter. Totalt produseres det nå på årlig basis cirka 400.000 flasker hos denne produsenten. Et nytt vineri, som sto ferdig i 2014, ligger i landsbyen Episkopi Gonia.

Foto: Chaeos Wine & Spirits/Estate Argyros

Argyros´ vinmarker er hovedsakelig lokalisert til landsbyene Episkopi Gonia og Pyrgos, som er hovedvekststedene for Assyrtiko-druen på Santorini. Disse vinmarkene ligger 35-150 meter over havet, med en hovedsakelig østlig-sørøstlig eksponering. Vinstokkene her er upodede. Gjennomsnittsalderen på vinstokkene er 70 år, men noen av de eldste vinstokkene tilhørende vingården er 250-300 år gamle.

Det er et faktum at vinmarkene på Santorini er svært utsatte for vind, og det er enkelte år hvor disse rammes hardere. I så måte er Estate Argyros intet unntak. I 2019 mistet produsenten rundt 20 prosent av avlingene på grunn av svært sterk vind mens vinplantene ennå var under blomstring.

Estate Argyros´ suksessoppskrift

Estate Argyros er uten tvil en av de beste kvalitetsprodusentene av hvitvin på Santorini. En viktig faktor for kvalitetsnivået er den lave avkastningen fra vinstokkene Estate Argyros har. Gjennomsnittlig avkastning fra Estate Argyros´ vinmarker i gode årganger er sjelden høyere enn 25 hektoliter per hektar, noe som er meget lavt, vesentlig lavere enn hos de fleste andre produsenter i noe land. Lav avkastning er gjerne et kjennetegn på høy kvalitet.

Pløying av vinmarkene foregår med hester og esler. Foto: Chaeos Wine & Spirits/Estate Argyros

En annen faktor som kan være med på å forklare kvalitetsnivået, er det nitidige arbeidet som nedlegges blant Estate Argyros´ vinranker. Arbeidet i Estate Argyros´ vinmarker er krevende og svært grundig, og det nedlegges hundrevis av arbeidstimer per hektar per år for å pleie hver enkelt vinplante. Dette er basert på en filosofi om at hver enkelt vinplante er en unik organisme som må skjøttes tilsvarende.

Alt arbeid blant vinrankene gjøres manuelt for hånd, og Estate Argyros benytter en spesiell dyrkingsteknikk i vinmarkene. Estate Argyros praktiserer bærekraftig, økologisk vitikultur, og bruker blant annet kompostert druemost som gjødsel, samt pløyer vinmarkene ved hjelp av hester og esler.

Jordsmonnet på vulkanske Santorini er naturlig immunt mot phylloxera og flere andre skadedyr og sykdommer som kan forekomme i en vinmark. Dette gjør at det er mindre behov for å bekjempe slike problemer med syntetiske ugress- og plantevernmidler, og derfor svært mye enklere å bedrive økologisk dyrking av vinmarkene.

Foto: Chaeos Wine & Spirits/Estate Argyros

Selv om mange vinstokker er eldgamle, er det med årene også blitt plantet en del nye vinplanter hos Estate Argyros. Disse oppmuntres gjerne til å slå dype røtter og gå dypt etter vann i bakken. Vinstokkene blir gitt periodevis mikroirrigasjon med små vanndyser frem til de er 6 år gamle, men etter dette blir de overlatt til å klare seg selv. Dette gir sterke, hardføre vinplanter med lav avkastning og druer med formidabel konsentrasjon som dufter og smaker mye. Estate Argyros´ viner er kjent for å gi veldig mineralske og presise uttrykk for Assyrtiko-druen. Dette er perler fra Santorini.

Under kan du lese smaksnotater til fire viner fra Estate Argyros. Samtlige viner skulle opprinnelig lanseres i Vinmonopolets spesialbutikker i forbindelse med spesiallanseringen med temaet «Øvrige Frankrike og Hellas» mandag 12. oktober. Flaskene fra Estate Argyros var imidlertid forsinket, men er tilgjengelige for kjøp via vinmonopolet.no fra tirsdag 13. oktober.

Smaksnotater

Argyros Estate Santorini Cuvee Evdemon 2016
12298401 – Santorini, Hellas – Assyrtiko 100 %
Toppvinen Evdemon er basert på en blend av druer fra to vinmarker i områdene ved Pyrgos og Megalochori. Disse vinmarkene dyrkes etter biodynamiske prinsipper. Flesteparten av vinstokkene her er rundt 150 år gamle, men enkelte er opptil 280 år gamle.

Druene som inngår i vinen håndplukkes. Fermentering og modning foregår ved at 80 prosent av druemosten gjæres og modnes i ståltanker i 30 måneder, mens de resterende 20 prosent av mosten gjæres og modnes på 500-liters franske eikefat i 12 måneder.

Fabelaktig dybde på duft med preg av modne grønne epler, modne sitrusfrukter, fersken, aprikos og en nydelig underliggende saltaktig mineralitet som omslutter alt sammen. Et streif av nøtter bidrar til kompleksiteten på nesen. Middels fyldig kropp med fantastisk munnfølelse. Enestående konsentrasjon av frisk frukt på smak, med lag på lag av epler, sitrus- og stenfrukter, og med delikate innslag av en deilig saltaktig mineralitet og noe nøtter. Frisk syre. Særdeles pen lengde. Dette er en formidabelt flott hvitvin. 180 flasker slippes.
94 poeng
606,10 kr – Chaeos Wine & Spirits AS

Estate Argyros Santorini Cuvee Monsignori 2017
1070701 – Santorini, Hellas – Assyrtiko 100 %
Druene som inngår i denne vinen er hentet fra en vinmark i landsbyen Episkopi Gonia. Dette er Santorinis eldste vinmark. Vinstokkene her er over 200 år gamle.

Druene håndplukkes. Fermentering og modning foregår ved at 95 prosent av druemosten gjæres og modnes i ståltanker, mens de resterende 5 prosent av mosten gjæres og modnes på bermen på 500-liters franske eikefat i 12 måneder.

Aromatisk og frisk på duft med preg av lett modne epler, sitrusfrukter, fersken og urter. Dette er vakkert drapert av en nydelig saltaktig mineralitet. Et virkelig nydelig duftbilde med god dybde. Middels fyldig kropp med fabelaktig munnfølelse. Formidabel konsentrasjon av frisk frukt på smak, med vekt på begynnende modne gule epler, sitrusfrukter, stenfrukter, samt en delikat saltaktig mineralitet. Hint av nøtter et sted i bakgrunnen. Frisk syre. Fantastisk lengde med en elegant, mineralsk avslutning. Fantastisk og intens vin som virkelig treffer innertieren. Et fantastisk kjøp. 480 flasker slippes.
93 poeng
421,20 kr – Chaeos Wine & Spirits AS

Estate Argyros Santorini Aidani 2019
12302901 – Santorini, Hellas – Aidani 100 %
Druene som inngår i vinen er delvis fra ulike av Argyros´ vinmarker i Episkopi Gonia, delvis er druer kjøpt fra andre produsenter.

Druene håndplukkes. Fermentering av druemosten foregår utelukkende i rustfrie ståltanker. Modning på ståltanker i opptil 6 måneder.

Dufter aromatisk av grønne epler, pærer, modne stenfrukter, samt sitrusfrukter, særlig sitron og lime. Et tydelig innslag av en saltaktig mineralitet ligger der som en pen bakgrunn. Middels fyldig kropp med en meget god munnfølelse. Flott konsentrasjon av frisk frukt på smak, med preg av epler og pærer, noe sitrusfrukter, samt fersken og nektariner. Frisk syre. Pen lengde med en nydelig mineralsk avslutning. 60 flasker slippes.
92 poeng
421 kr – Chaeos Wine & Spirits AS

Estate Argyros Santorini Assyrtiko 2019
11497201 – Santorini, Hellas – Assyrtiko 100 %
Druene som inngår i vinen er hentet fra ulike parseller i Episkopi Gonia. Vinstokkene her er 50-60 år gamle.

Druene håndplukkes. Fermentering og modning foregår ved at 80 prosent av druemosten gjæres og modnes i ståltanker, mens de resterende 20 prosent av mosten gjæres og modnes på 500-liters franske eikefat i 6 måneder.

Dufter av lett modne gule og grønne epler, pærer, sitrusfrukter, fersken og mineraler. Middels fyldig kropp med forfriskende munnfølelse. Frisk og fruktig på smak, med vekt på syrlige grønne epler, litt gule epler, sitrusfrukter og fersken. Flott gjennomgående mineralitet. Frisk syre. Bra lengde. Fin Assyrtiko. 480 flasker slippes.
89 poeng
371 kr – Chaeos Wine & Spirits AS

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s