Spesiallansering: Øvrig Frankrike og Hellas

Mandag 12. oktober er det klart for årets nest siste lansering av viner i Vinmonopolets spesialbutikker. Temaet denne gangen er «Øvrig Frankrike og Hellas».

Bak tittelen «Øvrig Frankrike og Hellas» skjuler det seg en hel del. Først og fremst er det, som seg hør og bør, vinene fra Nord-Rhône som står sentralt i denne spesiallanseringen, først og fremst med en rekke av fremragende syrah-baserte rødviner skapt for høstmåltider, men også noen solide hvite viner. Fra Loire kommer en nydelig knippe av friske, delikate hvitviner basert på Chenin Blanc og Sauvignon Blanc. Selv om Frankrike nok tar mye av fokuset på den hvite siden av spesiallanseringen, er det viktig å fremheve de ypperlige hvite vinene fra Hellas som lanseres i denne omgang – her er det særlig en knallsterk rekke av viner fra Santorini som virkelig har fått denne vinentusiasten til å smile. Her er det snakk om en kraftig kvalitetsheving på få år.

Når det gjelder røde viner i denne spesiallanseringen, er det som nevnt vinene fra Nord-Rhône som får mest oppmerksomhet – og det med rette. Vi snakker Cornas, vi snakker Côte-Rotie, Crozes-Hermitage og St.-Joseph. Her er det gjennomgående meget høy kvalitet. Men det koster. For øvrig er det flere spennende rødviner fra Provence som er verdt å merke seg i denne omgang. De franske vinene blir utfordret av en rekke med svært gode Xinomavro-baserte viner fra Hellas, og da særlig fra regionen Makedonia. Her skjuler det seg noen virkelig gode kjøp. Det er også gledelig å se at Vinmonopolet denne gang har tatt med noen meget gode rødviner fra Portugal i slippet. Dette er bra kjøp, bare så det er sagt.

Det er viktig å merke seg at rutinene for Vinmonopolets slipp i spesialbutikkene er endret av hensyn til smittevern. Produktene blir først tilgjengelig på vinmonopolet.no. Salgsstart er mandag 12. oktober kl. 08:00. Det er en køordning som åpner kl. 07:00. Deretter blir resterende produkter tilgjengelige for salg i fysiske butikker torsdag 15. oktober.

Jeg var tilstede på Vinmonopolets pressesmaking i forkant av spesiallanseringen og smakte meg gjennom 74 av vinene som lanseres. Under kan du lese mine smaksnotater til 63 av vinene.

God lesning!

Smaksnotater

Hvite viner

Didier Dagueneau Pouilly-Fumé Silex 2017
3635501 – Loire, Frankrike – Sauvignon Blanc 100 %
Komplett nydelig på duft med aromaer av friske sitrusfrukter, syrlige grønne epler, veistøv, knust stein, noen dæsj pepper og krydder, samt en herlig saltaktig mineralitet som pirrer sansene. Et utsøkt floralt innslag stiger sakte frem og brer seg utover. Fyldig kropp med fantastisk munnfølelse. Fabelaktig konsentrasjon av frisk frukt på smak, med preg av sitrusfrukter, stenfrukter, noe epler, og med en underliggende og nær evigvarende mineralitet. Frisk syre. Pen lengde med elegant, mineralsk avslutning. Ytterst typeriktig og ytterst fantastisk vin som vil bli enda bedre. I overkant intens nå og trenger litt tid i vinskapet eller kjelleren. 96 flasker slippes.
94 poeng
1100 kr – Winetailor AS

Argyros Estate Santorini Cuvee Evdemon 2016
12298401 – Santorini, Hellas – Assyrtiko 100 %
Fabelaktig dybde på duft med preg av modne grønne epler, modne sitrusfrukter, fersken, aprikos og en nydelig underliggende saltaktig mineralitet som omslutter alt sammen. Et streif av nøtter bidrar til kompleksiteten på nesen. Middels fyldig kropp med fantastisk munnfølelse. Enestående konsentrasjon av frisk frukt på smak, med lag på lag av epler, sitrus- og stenfrukter, og med delikate innslag av en deilig saltaktig mineralitet og noe nøtter. Frisk syre. Særdeles pen lengde. Dette er en formidabelt flott hvitvin. 180 flasker slippes.
94 poeng
606,10 kr – Chaeos Wine & Spirits AS

Georges Vernay Condrieu Coteau de Vernon 2018
12293001 – Nord-Rhône, Frankrike – Viognier 100 %
Parfymert på duft med aromaer av konsentrert frukt, særlig gule epler og hvite, mineralske stenfrukter, samt noe tropisk frukt. Innslag av appelsinzest, fioler, nøtter og røyk. Hint av lakris, honning og fat. Fyldig kropp med god munnfølelse. Ganske kompleks og frisk på smak med en fabelaktig konsentrasjon av lett moden frukt i retning av fersken, aprikos, gule epler og pære som glir over i tropisk frukt. Innslag av nøtter og røyk innhyllet av en flott, delikat mineralitet og noe fat. Flott struktur med frisk syre. Pen lengde med elegant, tørr avslutning. Så elegant, så kraftfull kan Condrieu være. 36 flasker slippes.
93 poeng
1382,90 kr – Viva Vino AS

Estate Argyros Santorini Cuvee Monsignori 2017
1070701 – Santorini, Hellas – Assyrtiko 100 %
Aromatisk og frisk på duft med preg av lett modne epler, sitrusfrukter, fersken og urter. Dette er vakkert drapert av en nydelig saltaktig mineralitet. Et virkelig nydelig duftbilde med god dybde. Middels fyldig kropp med fabelaktig munnfølelse. Formidabel konsentrasjon av frisk frukt på smak, med vekt på begynnende modne gule eple, sitrusfrukter, stenfrukter, samt en delikat saltaktig mineralitet. Hint av nøtter et sted i bakgrunnen. Frisk syre. Fantastisk lengde med en elegant, mineralsk avslutning. Fantastisk og intens vin som virkelig treffer innertieren. Et fantastisk kjøp. 480 flasker slippes.
93 poeng
421,20 kr – Chaeos Wine & Spirits AS

Karamolegos Papas 2018
12288701 – Santorini, Hellas – Assyrtiko 100 %
Fabelaktig dybde på duft med aromaer av lett modne sitrusfrukter, gule og grønne epler, fersken og aprikos, samt mineraler, mandler og nøtter. Et deilig gjennomgående floralt tilsnitt. Hint av voks og fat. Fyldig kropp med flott munnfølelse. Nydelig konsentrasjon av frisk frukt på smak, med preg av fersken og aprikos, lett modne sitrusfrukter og epler, og en flott saltaktig mineralitet som underbygger. Frisk syre. Fantastisk lengde. Strålende vin. 60 flasker slippes.
93 poeng
985,90 kr – Vinarius AS

André Perret Condrieu Clos Chanson 2018
12293001 – Nord-Rhône, Frankrike – Viognier 100 %
Parfymert på duft med aromaer av modne gule epler og pærer, stenfrukter, appelsinzest, nøtter, flint, mineraler og røyk. Innslag av hvite blomster. Middels til fyldig kropp med nerverik munnfølelse. Flott konsentrasjon av frisk frukt på smak, med preg av gule epler, pærer, fersken og grapefrukt, og med innslag av røyk og nøtter. Hint av anis og snev av marsipan og eik. Frisk syre. Pen lengde med elegant, mineralsk avslutning. Nydelig Condrieu. 57 flasker slippes.
92 poeng
677,90 kr – Tramontane AS

Estate Argyros Santorini Aidani 2019
12302901 – Santorini, Hellas – Aidani 100 %
Dufter aromatisk av grønne epler, pærer, modne stenfrukter, samt sitrusfrukter, særlig sitron og lime. Et tydelig innslag av en saltaktig mineralitet ligger der som en pen bakgrunn. Middels fyldig kropp med en meget god munnfølelse. Flott konsentrasjon av frisk frukt på smak, med preg av epler og pærer, noe sitrusfrukter, samt fersken og nektariner. Frisk syre. Pen lengde med en nydelig mineralsk avslutning. 60 flasker slippes.
92 poeng
421 kr – Chaeos Wine & Spirits AS

Karamolegos Pyritis 2018
12288301 – Santorini, Hellas – Assyrtiko 100 %
Dufter aromatisk og ganske intenst av modne sitrusfrukter, epler og fersken, med innslag av røyk, salter og mineraler. Fyldig kropp med energisk munnfølelse. Flott konsentrasjon. Frisk og fruktig på smak, med preg av grønne epler, gul frukt, sitrusfrukter, fersken og en flott saltaktig mineralitet. Frisk syre. Bra lengde. Forfriskende, energisk vin som imponerer. 240 flasker slippes.
92 poeng
580,10 kr – Vinarius AS

Karamolegos Louroi Platia 2017
12288801 – Santorini, Hellas – Assyrtiko 100 %
Dufter aromatisk av modne sitrusfrukter, epler, fersken, aprikos, knust stein og mineraler. Fyldig kropp med god munnfølelse og en viss fedme. Lett kremet, frisk og fruktig på smak, med meget bra konsentrasjon av modne sitrusfrukter, fersken, epler, litchi, og med innslag av krydder og en flott saltaktig mineralitet. Frisk syre. Pen lengde med mineralsk utgang. Virkelig flott Assyrtiko-vin. 60 flasker slippes.
92 poeng
747,10 kr – Vinarius AS

Eric Morgat Savennieres Fides 2018
12294401 – Loire, Frankrike – Chenin Blanc 100 %
På nesen dufter det friskt av lett modne sitrusfrukter, epler, stenfrukter, med innslag av røyk, flint og mineraler. Hint av blomster. Middels fyldig kropp med en god munnfølelse. Fin konsentrasjon av frukt på smak, med preg av modne sitrusfrukter, fersken og nektariner, grønne epler, samt en saltaktig mineralitet. Innslag av nøtter i midtpartiet. Frisk syre. Bra lengde. Super kvalitetsvin. 180 flasker slippes.
92 poeng
580 kr – Blend Wines AS

Karamolegos 34 2018
12288501 – Santorini, Hellas – Assyrtiko 100 %
Bra aromatisk på nesen med dufter av lett modne sitrusfrukter, epler, fersken og stenfrukter, mineraler og urter. Et delikat floralt innslag er også her. Middels fyldig kropp med en frisk munnfølelse. Frisk og saftig frukt på smak, med vekt på begynnende modne sitrusfrukter, fersken, litchi, og med innslag av mineraler og nøtter. Frisk syre. Pen lengde. Lett bitterhet i avslutningen. Fin, forfriskende hvitvin. 120 flasker slippes.
91 poeng
440,80 kr – Vinarius AS

Damien Laureau Savennieres Bel Ouvrage 2016
12294501 – Loire, Frankrike – Chenin Blanc 100 %
Delikat på duft med aromaer av modne gule epler, sitrusfrukter, fersken, noe tropisk frukt, nøtter, flint og mineraler. Innslag av røyk. Hint av te. Middels fyldig kropp med god munnfølelse. Flott konsentrasjon av frukt på smak, med preg av modne epler og sitrusfrukter, og med innslag av fersken og stenfrukter, samt nøtter. En underliggende saltaktig mineralitet gjennom hele smakskurven. Frisk syre. Pen lengde. Flott, særpreget vin. 240 flasker slippes.
91 poeng
560 kr – Blend Wines AS

Paul Prieur Sancerre Piechaud Silex 2018
12287701 – Loire, Frankrike – Sauvignon Blanc 100 %
Dufter friskt på nesen med aromaer av sitrusfrukter, stenfrukter, grønne epler og epleskall, knust stein og mineraler. Flott dybde på duft. Fyldig kropp med god munnfølelse. Flott konsentrasjon av frukt på smak, med preg av friske sitrusfrukter, fersken og aprikos, og med innslag av kalk, salt og mineraler. Frisk syre. Veldig lang, elegant avslutning. Pen Sancerre. 240 flasker slippes.
91 poeng
399,70 kr – Better Wines AS

Chidaine Montlouis Bournais 2018
12279001 – Loire, Frankrike – Chenin Blanc 100 %
Dufter intenst av modne sitrusfrukter, fersken, aprikos og litchi, samt nøtter. Innslag av mineraler og krydder. Middels fyldig kropp med en god, lett kremet munnfølelse. Flott konsentrasjon av frukt på smak, med preg av modne sitrusfrukter, stenfrukter, epler, og med en underliggende saltaktig mineralitet. Frisk syre. Bra lengde. Kjempegod vin. 240 flasker slippes.
91 poeng
410,80 kr – Nafstad AS

Boudignon Anjou Blanc 2018
12279901 – Loire, Frankrike – Chenin Blanc 100 %
Innledningsvis noe lukket på duft. Med litt luft fremkommer aromaelementer av stenfrukter, lime og sitrusfrukter, samt mineraler. Hint av nøtter. Fyldig kropp med en god, lett kremet munnfølelse. Frisk og fruktig på smak, med preg av fersken og stenfrukter, samt sitrusfrukter. Innslag av krydder og en fin saltaktig mineralitet. Frisk syre. Pen lengde. Veldig bra vin. Meget godt kjøp. 251 flasker slippes.
91 poeng
364 kr – Nafstad AS

Volcanic Slope Vineyards Santorini Pure 2017
12299901 – Santorini, Hellas – Assyrtiko 100 %
Lys strågul farge. Dufter aromatisk og friskt av grønne epler, lime og sitrusfrukter, fersken og en saltaktig mineralitet. Middels til fyldig kropp med balansert munnfølelse. Nydelig konsentrasjon av frisk frukt på smak, med preg av epler, sitrusfrukter, fersken og andre stenfrukter, samt en flott saltaktig mineralitet. Innslag av urter og krydder. Frisk syre. Pen lengde med nydelig mineralsk avslutning. Veldig fin Assyrtiko. 132 flasker slippes.
91 poeng
705,90 kr – Chaeos Wine & Spirits AS

Chateau Simone Blanc 2018
12285901 – Provence, Frankrike – Clairette 80 %, Grenache Blanc 10 %, Ugni blanc 6 %, Bourboulenc 2 %, Muscat Blanc 2 %
Dufter aromatisk av modne sitrusfrukter, noe stenfrukter og pære, samt nøtter, blomster, voks og honning. Innslag av røyk og fat. Flott dybde i duften. Middels til fyldig kropp med god en forfriskende munnfølelse. Bra konsentrasjon av frukt på smak, med preg av modne sitrusfrukter, litt aprikos, gul fersken og kjøttfulle stenfrukter, samt innslag av nøtter. Innslag av fat og en flott saltaktig mineralitet. Frisk syre. Pen lengde. Absolutt flott vin. 240 flasker slippes.
91 poeng
500,20 kr – LaMarc Wines AS

Bernard Gripa St.-Peray Blanc Les Figuiers 2018
12286801 – Nord-Rhône, Frankrike – Roussanne 60 %, Marsanne 40 %
Aromatisk og rik på duft med aromaer av grønne plommer, fersken og aprikos, samt krydder, nøtter, blomster og saltaktig mineralitet. Hint av eik og snev av nougat og lakris. Middels fyldig kropp med balansert munnfølelse og noe fedme. Frisk og fruktig på smak, med konsentrert preg av fersken og kjøttfulle stenfrukter, samt innslag av nøtter og en flott saltaktig mineralitet som flyter sømløst med frukten. Noe krydder og toast i bakgrunnen. Pent strukturert, lett kremet, med frisk syre. God lengde. Pen, hvit sak fra Nord-Rhône. Godt kjøp. 180 flasker slippes.
91 poeng
391,30 kr – Hans A. Flaaten AS

Pelican Arbois Chardonnay Grand Curoulet 2018
11945501 – Jura, Frankrike – Chardonnay 100 %
Dufter intenst av gul frukt, sitrusfrukter, stenfrukter, mandler og nøtter. Foreløpig ganske nøttete, men uten at det tipper over. Innslag av blomster. Middels fyldig kropp med frisk munnfølelse. Flott konsentrasjon av frukt på smak, med preg av sitrusfrukter, gul frukt og stenfrukter, særlig i form av fersken, samt mineraler og nøtter. Frisk syre. Virkelig pen lengde. Flott, lovende vin. 72 flasker slippes.
90 poeng
462 kr – Moestue Grape Selections AS

Domaine la Florane St.-Maurice Cuvee Guillaume de Rouville Blanc 2019
12285001 – Sør-Rhône, Frankrike – Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne, Viognier
Dufter friskt av gule epler, plommer, fersken og aprikos, samt våt stein og mineraler. Innslag av røyk og nøtter, hint av blomster. Middels fyldig kropp med god munnfølelse og en viss fedme. Flott konsentrasjon av fersk frukt på smak, med preg av ferske epler og stenfrukter, samt gule plommer, og med innslag av mineraler og nøtter. Hint av fat. Frisk syre. Pen lengde. Dette er Sør-Rhone som definitivt ikke smaker Sør-Rhone. Veldig frisk og delikat vin. Mye vin for pengene. Meget godt kjøp. 180 flasker slippes.
90 poeng
293,90 kr – LaMarc Wines AS

Sigalas Santorini Kavalieros 2018
1762701 – Santorini, Hellas – Assyrtiko 100 %
Intens og aromatisk på duft med preg av gul frukt, gule epler, fersken, aprikos, mineraler og blomstr. Middels fyldig kropp med forfriskende munnfølelse. Frisk og fruktig på smak, med preg av gule epler og gul frukt, noe sitrusfrukter, fersken og stenfrukter. Innslag av nøtter. Frisk syre. Pen lengde. Pen vin. 120 flasker slippes.
90 poeng
520 kr – Birkedal Hartmann Norway AS

Papagiannakos Savatiano Single Vineyard Vientzi 2017
12291401 – Attica, Hellas – Savatiano 100 %
Dufter av modne gule epler, stenfrukter, krydder og nøtter. Innslag av knust stein og mineraler. Flott dybde på duft. Middels fyldig kropp med god munnfølelse. Frisk og fruktig på smak, med preg av modne gule epler, fersken, aprikos og noe tropisk frukt. Innslag av nøtter. Frisk syre. God lengde med en elegant, mineralsk avslutning. Flott vin. 180 flasker slippes.
90 poeng
345,10 kr – Servco AS

Sanzay Saumur Salles Martin 2018
12280701 – Loire, Frankrike – Chenin Blanc 100 %
Dufter av modne sitrusfrukter, fersken, aprikos, nøtter og saltaktig mineralitet. Hint av honning og voks. Middels fyldig kropp med god munnfølelse. Bra konsentrasjon av lett moden frukt på smak, med preg av sitrusfrukter, stenfrukter, nøtter og mineraler. Frisk syre. Bra lengde. God Saumur med et modent preg, som nok vil stå seg godt til ost. 120 flasker slippes.
89 poeng
387,90 kr – Nafstad AS

Estate Argyros Santorini Assyrtiko 2019
11497201 – Santorini, Hellas – Assyrtiko 100 %
Dufter av lett modne gule og grønne epler, pærer, sitrusfrukter, fersken og mineraler. Middels fyldig kropp med forfriskende munnfølelse. Frisk og fruktig på smak, med vekt på syrlige grønne epler, litt gule epler, sitrusfrukter og fersken. Flott gjennomgående mineralitet. Frisk syre. Bra lengde. Fin Assyrtiko. 480 flasker slippes.
89 poeng
371 kr – Chaeos Wine & Spirits AS

Alpha Malagouzia Single Vineyard Turtles 2019
12270901 – Makedonia, Hellas – Malagouzia 100 %
Dufter aromatisk av lett modne sitrusfrukter, melon og stenfrukter, gule og grønne epler, urter, blomster, nøtter og mineraler. Middels fyldig vin med frisk munnfølelse. Frisk og saftig frukt på smak, med vekt på lime og sitrusfrukter, aprikos, fersken, epler, innslag av mineraler, samt snev av nøtter. Frisk syre. Bra lengde. Dette er mye vin for pengene. 240 flasker slippes.
88 poeng
211 kr – Birkedal Hartmann Norway AS

Lyrarakis Vidiano Ippodromos 2019
8271001 – Kreta, Hellas – Vidiano 100 %
Dufter av ferske grønne og gule epler, fersken, litchi, og en saltaktig mineralitet. Innslag av fat. Middels fyldig kropp med god munnfølelse. Fruktig og lett kremet på smak, med vekt på syrlige grønne epler, nøtter og mineraler. Noe fat. Frisk syre. God lengde. Bra Kreta-vin til en grei pris. 60 flasker slippes.
88 poeng
280 kr – Vinarius AS

Oenops Vidiano 2019
12289301 – Kreta, Hellas – Vidiano 100 %
Forfriskende på duft med aromaer av ferske grønne epler, lime og friske stenfrukter, samt noe urter og mineraler. Middels fyldig vin med frisk munnfølelse. Frisk frukt på smak, med preg av epler, lime og stenfrukter. Innslag av urter og krydder. Frisk syre. Bra lengde. Bra vin i en litt enklere, men svært forfriskende og drikkevennlig stil. Godt kjøp. 180 flasker slippes.
87 poeng
306,10 kr – Vinarius AS

Mas Gabriel Clos des Papillons 2019
12285801 – Langauedoc-Roussillon, Frankrike – Carignan Blanc 85 %, Vermentino 15 %
Frisk på duft med aromaer av friske epler og stenfrukter, og med innslag av urter og blomster. Hint av mineraler. Middels fyldig kropp med god munnfølelse. Fersk, saftig frukt på smak, med preg av lyse stenfrukter, noe lime og med innslag av urter. Frisk syre. Fin lengde. God vin. 84 flasker slippes.
87 poeng
281,20 kr – LaMarc Wines AS

Papagiannakos Savatiano Old Vines 2019
12291501 – Attica, Hellas – Savatiano 100 %

Dufter av gule epler, fersken, urter, med innslag av urter og krydder. Middels fyldig kropp med frisk munnfølelse. Saftig og fruktig på smak, med preg av gule epler, fersken, aprikos og urter. Frisk syre. God lengde med lett bitterhet i avslutningen. Bra vin til prisen. 180 flasker slippes.
86 poeng
280,10 kr – Servco AS

Røde viner

Jamet Côte-Rôtie 2016
7703101 – Nord-Rhône, Frankrike – Syrah 100 %
Nydelig på duft med aromaer av rød og mørkere frukt, med vekt på kirsebær, plommer, bjørnebær og solbær. Innslag av rått kjøtt, lær, pepper og krydder. Hint av noe fat. Fyldig kropp med en nydelig munnfølelse. Fabelaktig konsentrasjon av frisk mørkere frukt på smak, med vekt på plommer, bjørnebær, solbær, og med toner av røde kirsebær. Innslag av urter og krydder som flyter med frukten. Frisk syre. Faste tanniner. Nydelig lengde. Fabelaktig Côte-Rôtie. Trenger litt kjellertid. 360 flasker slippes.
95 poeng
1099,70 kr – Winetailor AS

Gilles Cornas 2017
12292901 – Nord-Rhône, Frankrike – Syrah 100 %
Fabelaktig på duft med friske aromaer av mørke bær, med vekt på bjørnebær, solbær, blåbær og kirsebær, samt plommer, med innslag av lær, kjøtt, urter og krydder. En fantastisk mineralitet knytter det hele sammen. Vinen har en fyldig kropp med en fantastisk munnfølelse. Super konsentrasjon av frisk mørk frukt på smak, med vekt på bjørnebær, solbær og plommer, og med innslag av pepper og krydder. Enestående tanninstruktur med faste tanniner og frisk syre. Fantastisk lengde med en strålende, mineralsk avslutning. Dette er virkelig storartet vin. 144 flasker slippes.
94 poeng
653,20 kr – Moestue Grape Selections AS

J-L. Jamet Côte-Rôtie Terrasses 2017
12285701 – Nord-Rhône, Frankrike – Syrah 100 %
Dufter nydelig av røde plommer, kirsebær, noe mørkere bær som solbær og bjørnebær, samt pepper og krydder. Hint av lær og fat. En flott saltaktig mineralitet ligger der som en undertone. Fyldig kropp med en meget god munnfølelse. Nydelig konsentrasjon av rød og mørkere frukt på smak, med vekt på plommer, kirsebær, solbær, bjørnebær, bringebær og med innslag av mineraler, pepper og krydder. Frisk syre. Fine tanniner. Nydelig lengde. Veldig, veldig god Rhône-vin. 240 flasker slippes.
94 poeng
821 kr – LaMarc Wines AS

Gripa St.-Joseph Berceau 2018
12286701 – Nord-Rhône, Frankrike – Syrah 100 %
Dufter komplekst av mørkere bær, med preg av solbær, bjørnebær og plommer, samt kjøtt, pepper og krydder. Vinen har en fyldig kropp med en meget balansert munnfølelse. Flott konsentrasjon av saftig mørkere frukt på smak, med vekt på solbær, kirsebær, plommer og bjørnebær, og med innslag av pepper, krydder og noe fat. Frisk syre. Faste tanniner. Nydelig lengde. Dette er virkelig flotte saker. 300 flasker slippes.
93 poeng
608,90 kr – Hans A. Flaaten AS

Balthazar Cornas Chaillot 2017
12292801 – Nord-Rhône, Frankrike – Syrah 100 %
Ganske intens på duft med preg av mørk frukt og mørke bær, med vekt på plommer, solbær, bringebær og bjørnebær. En flott saltaktig mineralitet binder det sammen. Innslag av lær, pepper og krydder, kjøtt og røyk. Vinen har en fyldig kropp med en formidabel munnfølelse. Tett, konsentrert mørk frukt på smak, med preg av solbær, bjørnebær og plommer, og med innslag av lær, urter, krydder og røkt kjøtt. Noe mineralsk vender hele tiden tilbake i smaksbildet. Super struktur med frisk syre og faste tanniner. Nydelig lengde. Ah, dette er så godt! 96 flasker slippes.
93 poeng
666,40 kr – Moestue Grape Selections AS

Samartzis Mouhtaro 2018
12291201 – Sentral-Hellas, Hellas – Mouhtaro 100 %

Dufter friskt av mørke bær, med vekt på modne, sødmefulle kirsebær, bjørnebær, solbær og plommer. Noe lær og krydder i bakkant som gir dybde i duftbildet. Middels til fyldig kropp med balansert munnfølelse. Frisk og fruktig på smak, med preg av sødmefulle og modne mørke bær, og med innslag av vanilje og krydder. Et gjennomgående snev av mineralitet er med på å gi kompleksitet. Dette er en spesiell vin, og nesten litt Bordeaux-aktig i stilen. Men en veldig god vin! 180 flasker slippes.
93 poeng
520,10 kr – Servco AS

Sigalas Mavrotragano 2018
12271001 – Santorini, Hellas – Mavrotragano 100 %
Dufter delikat av lett moden mørk frukt, med vekt på sødmefulle bjørnebær, kirsebær og plommer, samt mineraler. Innslag av lær og krydder. Noe fat. Vinen har en fyldig kropp med en frisk munnfølelse. Fin konsentrasjon av saftig mørk frukt på smak, med preg av kirsebær og plommer, og med innslag av noe lysere bær. Hint av nøtter og fat. Frisk syre. Fine tanniner. Meget bra lengde. Virkelig flott rødvin fra Santorini. 180 flasker slippes.
93 poeng
522 kr – Birkedal Hartmann Norway AS

Thymiopoulos Naoussa Kayafas 2017
12288601 – Makedonia, Hellas – Xinomavro 100 %
Formidabel dybde på duft med aromaer av lett moden rød frukt, med vekt på kirsebær, bringebær, plommer, samt blomster. Innslag av urter, pepper, mineraler, lær og røyk som bidrar til nevnte dybde. Middels til fyldig kropp med balansert munnfølelse. Frisk og saftig rød frukt på smak, med vekt på bringebær, kirsebær, og med innslag av urter, mineraler og lær. Flott tanninstruktur med faste tanniner og frisk syre. Nydelig lengde. Dette er en meget flott, typeriktig vin. 48 flasker slippes.
93 poeng
698,60 kr – Vinarius AS

Saouma Châteauneuf-du-Pape Omnia 2017
12290401 – Sør-Rhône, Frankrike – Grenache 80 %, Syrah 10 %, Mourvedre 10 %
Duftmessig er denne reduktiv i stilen, men det fremtrer noen sammensatte aromatoner av rød og mørkere frukt, med vekt på kirsebær, moreller, bjørnebær og plommer, samt lær og krydder. Vinen har en fyldig kropp med meget god munnfølelse. Fin konsentrasjon av rød og mørkere frukt på smak, kanskje mest på den røde siden, med toner av av kirsebær, solbær, bringebær, bjørnebær og plommer. Innslag av krydder, lær og noe tre. Bra struktur med frisk syre og fine tanniner. Dette synes jeg er veldig godt. 120 flasker slippes.
92 poeng
700 kr – Winetailor AS

Ch. Haut-Monplaisir Cahors Pur Plaisir 2016
12287101 – Sørvest, Frankrike – Malbec 100 %
Intens, kraftig på duft med aromaer av mørk frukt, primært mørke bær av typen bjørnebær, kirsebær og solbær, samt mørke plommer. Innslag av krydder og toast. Fyldig kropp med en balansert munnfølelse. Rik, fersk mørk frukt på smak, med vekt på bjørnebær, plommer og kirsebær, og med innslag av krydder, tre og en flott mineralitet. Frisk syre. Faste tanniner. Lang, lett mineralsk avslutning. Bra kjøp. Meget bra vin og et meget bra kjøp. 240 flasker slippes.
92 poeng
399,10 kr – Vinetum AS

Pélican Arbois Trousseau Béranger 2018
12292101 – Jura, Frankrike – Trousseau 100 %
Dufter av frisk rød frukt, med vekt på syrlige kirsebær, bringebær, med innslag av friske blomster, urter og mineraler. Middels fyldig kropp med en frisk munnfølelse. Fin konsentrasjon av frisk og saftig rød frukt på smak, med innslag av mineraler. Frisk syre og lette tanniner. God lengde. Pen Jura-vin. 72 flasker slippes.
92 poeng
540 kr – Moestue Grape Selections AS

Combier Crozes-Hermitage Clos des Grives 2018
11314801 – Nord-Rhône, Frankrike – Syrah 100 %
Markert på duft med preg av mørkere frukt, slik som solbær, bjørnebær, plommer og mørke kirsebær, samt røkt kjøtt, lakris, lær, pepper og noen andre krydder. Fyldig kropp med en balansert munnfølelse. Fersk og stram mørkere frukt på smak, med preg av solbær, bjørnebær og plommer. Innslag av mørk sjokolade, pepper og krydder. Frisk syre. Faste tanniner. Pen lengde. Flott Crozes-Hermitage. 264 flasker slippes.
92 poeng
477,30 kr – Hans A. Flaaten AS

Chateau Simone Rouge 2016
12286101 – Provence, Frankrike – Grenache 45 %, Mourvèdre 30 %, Cinsault 5 %, Syrah, Castet, Manosquin, Carignan, Muscatel 20 %
Dufter friskt av lett moden rød frukt, med preg av kirsebær og plommer. Innslag av saltaktig mineralitet, lær og tre. Noe krydder i bakkant. Middels til fyldig kropp med balansert munnfølelse. Fin konsentrasjon av saftig rød frukt på smak, med vekt på røde kirsebær og plommer, og med innslag av lær og krydder. Noen toner av tre. Frisk syre. Faste tanniner. God lengde. Kvalitetsvin. 180 flasker slippes.
92 poeng
500,20 kr – LaMarc Wines AS

Diamantis Xinomavro Selected Vineyards 2016
12291701 – Makedonia, Hellas – Xinomavro 100 %
Dufter nydelig friskt av kjølig rød frukt, med vekt på kirsebær, bringebær og andre røde bær, og med innslag av mineraler og krydder. Middels til fyldig kropp med meget god munnfølelse. Flott konsentrasjon av frisk, kjølig rød frukt på smak, med preg av lett sødmefulle kirsebær, bringebær, jordbær, og med innslag av mineraler, urter og en anelse krydder. Fint strukturert med fin syre og tanniner på den lette siden. Dette er en kjølig stil av Xinomavro som passer meget bra. Meget godt kjøp. 360 flasker slippes.
92 poeng
380,10 kr – Servco AS

Thymiopoulos Naoussa Aftorizo 2017
12289001 – Makedonia, Hellas – Xinomavro 100 %
Dufter av frisk og kjølig rød frukt, med vekt på kirsebær, bringebær og jord. Innslag av blomster og mineraler. Hint av lær. Middels fyldig kropp med en frisk munnfølelse. Frisk, saftig rød frukt på smak, med preg av kirsebær, bringebær, og med innslag av urter og mineraler. Bittelitt lær også på smak. Frisk syre. Meget pen vin. 48 flasker slippes.
92 poeng
799,60 kr – Vinarius AS

Artisans Vignerons de Naoussa 2016
12291601 – Makedonia, Hellas – Xinomavro 100 %
Dufter delikat og friskt av røde bær, med vekt på kirsebær og bringebær, samt noe plommer. Innslag av blomster, lær og skogbunn. Ørlite hint av røyk, krydder og lær. Denne vinen har en middels fyldig kropp med en behagelig, frisk munnfølelse. Lett moden og saftig rød frukt på smak, med vekt på kirsebær, bringebær, og med innslag av urter, krydder og noe mineralsk. Pent strukturert vin med frisk syre og avrundede tanniner. Meget flott vin. Meget godt kjøp. 240 flasker slippes.
91 poeng
375,10 kr – Servco AS

Dougos Meth’Imon L (Limniona) 2018
12291901 – Thessalia, Hellas – Limniona 100 %
Dufter friskt av kjøligere rød frukt, med vekt på kirsebær, bringebær, moreller og plommer. Innslag av urter og krydder i bakgrunnen. Middels til fyldig kropp med god munnfølelse. Flott konsentrasjon av rød frukt på smak, med preg av kirsebær, bringebær, plommer og noe jordbær, med en flott underliggende mineralitet. Hint av urter og krydder. Frisk syre. Faste tanniner. Herlig, frisk gresk sak. Meget godt kjøp. 180 flasker slippes.
91 poeng
363,60 kr – Servco AS

Delas Côte-Rôtie Seigneur de Maugiron 2018
12288001 – Nord-Rhône, Frankrike – Syrah 100 %
Relativt rik på duft med preg av mørk frukt, med vekt på solbær, bjørnebær og plommer, samt rått kjøtt, pepper og andre krydder. Fyldig kropp med en god munnfølelse. Fin konsentrasjon av mørk frukt på smak, med vekt på plommer og bjørnebær, og med innslag av pepper, krydder og mørk sjokolade. Frisk syre. Faste tanniner. Pen lengde. Fin vin. 60 flasker slippes.
91 poeng
830 kr – Silenus AS

Vinha Paz Dao Vinha Othon Reserva 2017
12270501 – Dao, Portugal – Touriga Nacional 50 %, Alfrocheiro, Tinta Roriz, Baga, Jaen og flere andre druetyper (50 %)
Dufter av rød frukt, med preg av søte røde bær, kirsebær og plommer. Innslag av krydder og mineraler. Middels fyldig kropp med frisk munnfølelse. Flott konsentrasjon av saftig rød frukt på smak, med vekt på røde kirsebær, plommer og skogsbær. Innslag av en delikat saltaktig mineralitet og krydder. Frisk syre. Lange tanniner. Bra lengde. Spennende portugisisk vin. Meget bra kjøp. 360 flasker slippes.
91 poeng
335 kr – NON DOS AS

Trevallon Domaine de Trevallon 2015
12287601 – Provence, Frankrike – Syrah 50 %, Cabernet Sauvignon 50 %
Dufter aromatisk av rød frukt, med vekt på kirsebær, plommer, og med innslag av lær, krydder og mineraler. Vinen har en middels fyldig kropp med en god munnfølelse. Fin konsentrasjon av frisk, saftig rød frukt på smak, med innslag av av krydder og en saltaktig mineralitet som løfter. Flott strukturert med frisk syre og lett avrundede tanniner. Lang, tørr avslutning. Fin vin. 180 flasker slippes.
91 poeng
570 kr – Better Wines AS

Domaine Tempier Bandol Tourtine 2017
12281701 – Provence, Frankrike – Mourvèdre 80 %, Grenache 10 %, Cinsault 10 %
En anelse reduktiv på duft, men åpner seg så smått med toner av rød frukt, særlig av kirsebær, plommer og tranebær. Hint av lær og krydder. Middels fyldig kropp med god munnfølelse. Flott konsentrasjon av saftig rød frukt på smak, med vekt på kirsebær, plommer og noe mørkere bær, fremfor alt bjørnebær. Noe lær utfyller smaksbildet. Frisk syre. Faste tanniner som må temmes. Pen lengde. Vinen er svært lovende, men trenger tid. 48 flasker slippes.
91 poeng
586,80 kr – Nafstad AS

Le Sang des Cailloux Vacqueyras Cuvee de Lopy 2017
12293201 – Sør-Rhône, Frankrike – Grenache 80 %, Syrah 20 %
Dufter delikat av frisk rød frukt, med vekt på røde kirsebær, plommer, og med innslag av mineraler. Noe tre og krydder i bakgrunnen. Middels fyldig kropp med en god munnfølelse. Flott konsentrasjon av fersk, saftig rød frukt på smak, med vekt på kirsebær og plommer, og med en fin mineralitet som underbygger. Innslag av krydder og lær. Pent strukturert med frisk syre og faste tanniner. Absolutt en fin vin. 120 flasker slippes.
91 poeng
448,90 kr – Tramontane AS

Mas Gabriel Pezenas Clos des Lievres 2018
12293801 – Languedoc-Roussillon, Frankrike – Syrah 80 %, Grenache 20 %
Dufter av konsentrert mørkere rød frukt, med vekt på kirsebær og plommer. Innslag av urter, krydder og mineraler. Middels til fyldig kropp med god munnfølelse. Konsentrert, saftig mørkere rød frukt på smak, med vekt på kirsebær og plommer, og med innslag av lær, krydder og noe tre. Frisk syre. Faste tanniner. God lengde. Savner kanskje litt mer kompleksitet, men absolutt bra vin til prisen. Godt kjøp. 360 flasker slippes.
90 poeng
298,10 kr – LaMarc Wines AS

Sanzay Saumur-Champigny Haye Dampierre 2018
12280901 – Loire, Frankrike – Cabernet Franc 100 %
Rikere på duft med preg av lett moden rød og mørkere frukt, med preg av kirsebær, solbær, plommer, samt lakris, sjokolade og noe tre. Fyldig kropp med god, frisk munnfølelse. Saftig rød og mørkere frukt på smak, med vekt på kirsebær, plommer og moreller, noe solbær, og med innslag av lakris, vanilje og noe krydder. Fin struktur med fine tanniner og frisk syre. God lengde. Flott Saumur. 120 flasker slippes.
90 poeng
368,30 kr – Nafstad AS

Oenops Xinomavro 2018
12289201 – Makedonia, Hellas – Xinomavro 100 %
Nydelig på duft med aromaer av friske røde bær, med vekt på kirsebær og bringebær, samt mineraler og blomster. Vinen har en middels fyldig kropp med en frisk, god munnfølelse. Frisk og saftig rød frukt på smak, med vekt på kirsebær og bringebær, samt noe plommer, og med innslag av mineraler. Frisk syre. Fine tanniner. Pen lengde. Meget overbevisende vin med fint uttrykk for Xinomavro-druen. Godt kjøp. 240 flasker slippes.
90 poeng
306,10 kr – Vinarius AS

Florane Visan Terre Pourpre 2018
12285101 – Sør-Rhône, Frankrike – Grenache 80 %, Mourvèdre, Syrah 20 %
Dufter sammensatt av røde og mørkere bær, med vekt på kirsebær, bringebær, bjørnebær og plommer. Innslag av lær, pepper og krydder. Middels fyldig kropp med god munnfølelse. Saftig rød og mørkere frukt på smak, med preg av kirsebær, plommer og bjørnebær. Innslag av urter, krydder og lær. Frisk syre og faste tanniner. God lengde. Flott vin. Meget bra kjøp. 180 flasker slippes.
89 poeng
269,90 kr – LaMarc Wines AS

Vinha Paz Dao Reserva 2015
12270401 – Dao, Portugal – Touriga Nacional 80 %, Tinta Roriz 10 %, Alfrocheiro 10%

Sammensatt på duft med aromaer av røde og mørkere bær, plommer, og med innslag av lær, krydder og noe fat. Middels fyldig kropp med god munnfølelse. Fin konsentrasjon av saftig rød og mørkere frukt på smak, med vekt på kirsebær og bjørnebær, og med innslag av lær, krydder og noe tre. Frisk syre og modne tanniner. Bra lengde. Godt kjøp. 360 flasker slippes.
89 poeng
335,10 kr – NON DOS AS

Gros Nore Bandol 2017
12281001 – Provence, Frankrike – Mourvèdre 90 %, Cinsault, Grenache 10 %
Uttrykksfull på duft med aromaer av rød og mørkere frukt, særlig kirsebær og plommer, samt lær og mineraler. Fyldig kropp med balansert munnfølelse. Konsentrert rød og mørkere frukt på smak, med preg av saftige kirsebær og plommer. Noe rips og moreller, samt mineraler. Flott strukturert med frisk syre og lange tanniner. Bra lengde. Bra kjøp. 120 flasker slippes.
89 poeng
417,10 kr – Nafstad AS

Dougos Rapsani Old Vines 2017
12291801 – Thessalia, Hellas – Xinomavro 75 %, Krasato, Stavrato 25 %
Dufter av lett moden rød frukt, med vekt på bringebær, plommer og kirsebær, samt urter og mineraler. Vinen har en middels fyldig kropp med en frisk munnfølelse. Frisk og saftig, lett moden rød frukt på smak, med vekt på røde kirsebær, bringebær og plommer. Innslag av urter og en behagelig saltaktig mineralitet. Frisk syre. Fine tanniner. God lengde. Pen vin. 180 flasker slippes.
89 poeng
355,10 kr – Servco AS

Zafeirakis Limniona 2018
12288401 – Sentral-Hellas, Hellas – Limniona 100 %
Dufter friskt av rød frukt, med vekt på syrlige kirsebær, bringebær, rips og plommer. Hint av lær. Vinen har en middels fyldig kropp med en frisk munnfølelse. Frisk og fruktig på smak, med preg av røde kirsebær, bringebær og plommer, og med innslag av krydder. Behagelig struktur med frisk syre og lette tanniner. Fin vin og et godt kjøp. 360 flasker slippes.
89 poeng
362,80 kr – Vinarius AS

Chateau Vignelaure 2015
12292001 – Provence, Frankrike – Cabernet Sauvignon 60 %, Syrah 40 %
Uttrykksfull på duft med aromaer av rød frukt, særlig kirsebær og plommer, og med innslag av bjørnebær, lær og krydder. Middels fyldig kropp med frisk munnfølelse. Bra konsentrasjon av rød og mørkere frukt på smak, med preg av kirsebær og plommer, og med innslag av krydder. Frisk syre. Lange tanniner. Bra lengde. 180 flasker slippes.
88 poeng
365,60 kr – Servco AS

Domaine la Florane St.-Maurice Cuvee Guillaume de Rouville 2018
12284901 – Sør-Rhône, Frankrike – Syrah 95 %, Grenache 5 %
Dufter fint sammensatt av mørke bær, med preg av solbær, bjørnebær, kirsebær og plommer, med innslag av lær og røyk og hint av noe kjøttaktig. Middels fyldig kropp med en god munnfølelse. Saftig, konsentrert mørk frukt på smak, med vekt på plommer, solbær, bjørnebær og kirsebær, og med innslag av lær, tobakk og krydder. Strukturert med frisk syre og faste tanniner. Pen lengde. Flott vin til prisen. Meget godt kjøp. 180 flasker slippes.
88 poeng
267,30 kr – LaMarc Wines AS

Clos des vins d’Amour Maury Sec 1+1=3 2016
12285301 – Languedoc-Roussillon, Frankrike – Grenache 60 %, Carignan 20 %, Syrah 20 %
Aromatisk på duft med preg av røde bær, særlig tranebær, kirsebær, rips og plommer. Innslag av urter, krydder og mineraler. Middels fyldig kropp med en frisk munnfølelse. Flott konsentrasjon av rød frukt på smak, med vekt på kirsebær, rips og plommer. Noe mørke bær. Innslag av mineraler, urter, og krydder. Frisk syre. Lange tanniner. Bra lengde. Bra vin med intrikat navn. Godt kjøp. 120 flasker slippes.
87 poeng
251,70 kr – LaMarc Wines AS

Chateau Haut-Monplaisir Cahors Prestige 2016
12287301 – Sørvest, Frankrike – Malbec 100 %
Rik på duft med preg av mørke kirsebær, plommer og bjørnebær. Innslag av lakris og lær. Middels til fyldig kropp med balansert munnfølelse. God konsentrasjon av mørk frukt på smak, med vekt på plommer, mørke kirsebær, bjørnebær, og med innslag av lær, krydder og tre. Frisk syre. Faste tanniner. Bra lengde. Godt kjøp. 600 flasker slippes.
87 poeng
265 kr – Vinetum AS

Prieur Sancerre Vinification en grappe entiere 2018
12287801 – Loire, Frankrike – Pinot Noir 100 %
Dufter av moden rød frukt, særlig bringebær, plommer og kirsebær, med innslag av noe mørkere frukt, samt noe tre. Middels fyldig kropp med en god munnfølelse. Saftig frukt på smak, med vekt på røde bær og plommer. Frisk syre. Balanserte, lange tanniner. Bra vin med mye frukt. Trekk for litt merkbar alkohol. 120 flasker slippes.
86 poeng
399,10 kr – Better Wines AS

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s