La Ca’ Növa: Kvintessensen av Barbaresco

Barbaresco er ikke et veldig stort sted, men tettheten av vingårder i og rundt landsbyen er høy. Det er i grunn ikke så rart, siden nebbiolodruen trives utrolig godt her. Produsentnavn som Gaja, Bruno Giacosa, Roagna, Baricchi, Sottimano, Ca’ del Baio og ikke minst kooperativet Produttori del Barbaresco, har alle vært med på å sette den lille landsbyen med litt over 600 innbyggere ettertrykkelig på vinverdenskartet.

Noe i skyggen av mer kjente produsenter som Gaja og Bruno Giacosa – og det er egentlig ganske ufortjent – finner vi La Ca’ Növa, en produsent som fortsatt gjerne går litt under radaren for mange nebbioloentusiaster her til lands. Produsenten, eiet av Pietro Rocca og hans sønner, har laget fabelaktige viner i flere år. Familien Rocca har opparbeidet seg et velfortjent rykte for å produsere viner med finesse og struktur, og det til ganske moderate priser. Vinene gir fantastiske, rene uttrykk for nebbiolodruen og terroiret. De gir kvintessensen av Barbaresco.

Det nye huset og den lange tilblivelsen

Det lille vineriet ligger rett utenfor landsbyen Barbaresco i Piemonte. Navnet La Ca’ Növa er gammel piemontesisk dialekt for «det nye huset» (la casa nuova), og henspiller på det opprinnelige, «nye» huset familien Rocca bygget på 1800-tallet, vakkert beliggende på toppen av åsryggen ovenfor den kjente Montestefano-vinmarken i Barbaresco. Huset er nå 150 år gammelt og slett ikke så nytt lenger.

Vingårdens tilblivelse var av det trege slaget. Det var ikke selvsagt at det skulle foregå vinproduksjon på gården, selv om familien Rocca har vært eiere av eiendommen i mange år. Familien Rocca har alltid vært jordbrukere og har dyrket de omkringliggende jordeiendommene sine med druer i Barbaresco i rundt 100 år. De begynte på 1920-tallet med avlingsdeling (mezzadria), men overtok og kjøpte etter hvert jordeiendommene i eget navn. I mange år ble druene solgt til større vinprodusenter, og da spesielt til Angelo Gaja og faren hans. La Ca’ Növa hadde ingen egen vinproduksjon.

Marco Rocca. Foto: La Ca’ Növa

Det var først tidlig på 1970-tallet, med Pietro Rocca og den fjerde generasjonen av vindruedyrkende Rocca-er, at det ble igangsatt produksjon av Barbaresco og annen vin på eiendommen.

Det er i dag Pietros Roccas sønner, Marco og Ivan, henholdsvis ønolog og agronom, som har overtatt styringen av vingården og produksjonen der, med hjelp fra familiepatriarken Pietro og noen onkler.

Tradisjonalister med stigende anerkjennelse

Vi har å gjøre med en vingård som drives ganske tradisjonelt. Siden oppstarten har driften endret seg noe og blitt tilpasset nye krav til produksjon, men det er her snakk om gradvise endringer, ikke at Rocca-familien har sørget for revolusjonerende overganger fra et år til det neste. Lang fermentering, lang maserasjon, lang modning på nøytrale eikefat. Alt dette er med på å gi tradisjonelle, særpregede viner.

Etter mitt syn leverte produsenten tidligere vekselvis i overkant rustikke viner. Men det er hevet over tvil at La Ca’ Növa kvalitetsmessig har hevet seg adskillige hakk de senere år. Noe har helt klart skjedd med stilen på vinene etter hvert som Marco og broren har fått sterkere grep om vinmakingen.

Fra kjelleren hos La Ca’ Növa. I forgrunnen ser man de østerrikske eikefatene som benyttes til modning av vinen. Lengst bak i lokalet kan man skimte trebeholderne produsenten bruker i forbindelse med fermenteringen. Gjæring og maserasjon foregår delvis i disse beholderne, delvis i ståltanker. Foto: La Ca’ Növa.

Internasjonale vintidsskrifter og anmeldere har de senere år virkelig fått øynene opp for den forholdsvis lille produsenten fra Piemonte. Men Marco Rocca har gitt uttrykk for at han også har blåst litt av de strålende anmeldelsene produsenten er blitt til del. Tidligere opplevde han at La Ca’ Növa ofte ikke ble omtalt i det hele tatt av de samme vinanmelderne. Jeg gjentar: noe har skjedd.

Fremragende vinmarker

Familien Rocca eier totalt 14 hektar vinmark i kommunen Barbaresco. Av disse er 5,5 hektar parseller i to av de ypperste og mest kjente enkeltvinmarkene innenfor vinområdet Barbaresco, nemlig Montestefano og Montefico. Siden oppstarten på 1970-tallet har La Ca’ Növa laget flotte, terroirdrevne Barbaresco-viner basert på druer fra disse vinmarkene. Dette er viner som er kjent for sin eleganse, struktur og sitt betydelige lagringspotensiale.

Fra cru-en Montestefano kommer noen av de mest strukturerte Barbaresco-vinene som finnes, og som kombinerer finesse, kraft, rikhet og dybde på en svært god måte. Dette er gjerne mørke, ofte smått eksotiske viner med streif av røykaromaer. I Montestefano-vinmarken eier familien Rocca meget gode parseller på cirka 270 meters høyde med flott sydvendt soleksponering. Jordsmonnet består i hovedsak av kalkholdig leirjord med noe innslag av sand.

Vinmarken Montefico. Foto: La Ca’ Növa

Noen få hundre meter nord for Montestefano finner man cru-en Montefico, som ligger på omtrent samme høyde over havet. Her eier familien Rocca parsellen Bric Mentina, oppkalt etter Rocca-brødrenes bestemor Clementina. Parsellen er perfekt beliggende helt øverst i Montefico. Her består jordsmonnet i hovedsak av kalkholdig leire med et større innslag av sand enn i Montestefano, og vinmarken har en syd- og sydøstlig eksponering. Vinene herfra er som unge elegante, florale, mineralske og gjerne tanninrike, men samtidig en anelse mildere i uttrykket enn vinene fra Montestefano.

De øvrige parsellene i La Ca’ Növas eie er lokalisert i de nærliggende vinmarkene Ovello og Cole – også dette meget gode vinmarker.

Vinmarken Cole. Foto: La Ca’ Növa

De to topp-cruene Montestefano og Montefico tappes hver for seg, og en blend av druer fra Ovello, Cole, Montefico og Montestefano utgjør La Ca’ Növas vanlige standard-Barbaresco. Druene til produsentens Barbera d’Alba er hentet fra Loreto, som er en parsell i Ovello-vinmarken.

Old school-vinproduksjon

At familien Rocca er tradisjonalister når det kommer til vinmaking er allerede nevnt. Vinene produseres og modnes med lite bruk av moderne teknologi.

Brødrene Rocca praktiserer økologisk dyrking av vinmarkene. Marco Roccas filosofi er å la naturen gå sin gang i så stor utstrekning som mulig. Vinmarkene skal få tale for seg selv og vise sine egne, rene uttrykk i vinene som produseres. Grunntanken er at man skal intervenere bare når dette er nødvendig. Dette gjelder også arbeidet som foregår i kjelleren. Ideelt sett skal ingenting tas bort og ingenting tilføres i vinmakingsprosessen. For eksempel er tilføring av sulfitt i moderate mengder bare såvidt akseptert.

Brødrene Rocca høster inn nebbiolodruer. Foto: La Ca’ Növa.

Fermenteringen skjer med stedegen villgjær, først og fremst i ståltanker, men også ved bruk av store, koniske trebeholdere – alt uten temperaturstyring. Fermenteringen og maserasjonen som inngår i produksjonen av La Ca’ Növas enkeltvinmarksviner tar vanligvis 25 til 30 dager, mens de samme prosessene tar 20-25 dager i forbindelse med produksjonen av standard-Barbaresco-en.

Mot slutten av fermenteringen og første del av maserasjonen, benytter Rocca-brødrene en tradisjonell metode kalt steccatura (ellers gjerne omtalt som «submerged cap»-prinsippet), hvor treplanker plasseres i fermenteringsbeholderen for å holde drueskallene og stilkene i kontakt med druejuicen. Vekselsvis benyttes det også en stor tresleiv for å vende på drueskall- og stilker. Denne delen av maserasjonen pågår i 15-20 dager. Denne prosessen skjer hos andre produsenter vanligvis ved bruk av en pumpe, noe man bare i begrenset grad benytter seg av hos La Ca’ Növa. Fordelen med en så tidkrevende prosess som hos La Ca’ Növa er at mer farge og frukt/fenoliske komponenter trekkes ut av drueskallene på denne måten.

Store, østerrikske eikefat i kjelleren hos La Ca’ Növa. Foto: La Ca’ Növa.

Etter fermenteringen modnes Barbaresco-vinene i store østerrikske eikebotti på 3000 liter i minimum 18 måneder. Disse fatene er utoastede og nøytrale hva angår påvirkning på aroma og smak. Modningen avrundes ved at vinene lagres i ytterligere 10 måneder på flaske før de blir sluppet for salg.

Årlig produksjon er totalt på 50.000 flasker. Av disse utgjør Barbaresco-vinene 13.000 flasker. Det er altså snakk om en ganske liten Barbaresco-produsent, hvilket gjør Rocca-familiens viner desto mer ettertraktede.

Særdeles gode kjøp

Foruten de tre omtalte Barbaresco-vinene, er det også en fin Barbera d’Alba fra La Ca’ Növa tilgjengelig på Vinmonopolet. La Ca’ Növa produserer i tillegg en nydelig Langhe Nebbiolo basert på druer fra Cole- og Ovello-vinmarkene, samt en flott, leskende Dolcetto. Disse to siste er imidlertid ikke tilgjengelige på Vinmonopolet.

Flaskemodning i kjelleren hos La Ca’ Növa. Foto: La Ca’ Növa.

Under kan du lese smaksnotater til fem av La Ca’ Növas viner. En av dem, Montestefano 2016, er ikke lenger tilgjengelig i Norge. Men de øvrige fire vinene er tilgjengelige på Vinmonopolet. La Ca’ Növas Barbera d’ Alba 2018 og Barbaresco 2017 befinner seg i bestillingsutvalget (BU), mens de to Barbaresco-cruene Montestefano og Montefico ble lansert i spesialutvalget (SU) i september, og er fortsatt tilgjengelige for kjøp på nett og i samtlige av Vinmonopolets syv spesialbutikker.

Helt i skyggen av lanseringen av 2016-årgangen av Barolo-viner har altså La Ca’ Növas glimrende Barbaresco-viner fra 2017-årgangen blitt lansert for salg. Dette er særdeles gode kjøp. Her gjelder det virkelig å kjenne sin besøkelsestid.

2017 var preget av en varmebølge på sommeren som sørget for å sette fart på vekst- og modningsperioden. Kjølige netter gjennom sommeren sørget for at aromaer og friskhet i druene ble ivaretatt. Innhøstingen fant sted noe tidligere enn hva tilfellet ville vært i en kaldere årgang. Marco Rocca valgte å begynne innhøstingen av druer i slutten av september. Til sammenlikning ville innhøstingen i kjøligere årganger vanligvis startet i løpet av den andre uken i oktober.

Smaksnotater

La Ca’ Növa Barbaresco Montestefano 2016
Piemonte, Italia – Nebbiolo 100 %
Druene som inngår i vinen er hentet fra vinmarken Montestefano, som ligger på cirka 270 meters høyde over havet. Druestokkene her er 35-70 år gamle. Jordsmonnet består i hovedsak av kalkholdig leirjord med noe innslag av sand.

Druene til vinen håndplukkes og blir nøye utvalgt. Etter en innledende lett pressing av druene, fermenterer druemosten ved hjelp av stedegen villgjær primært i ståltanker uten temperaturstyring, delvis i store trebeholdere, i 25-30 dager. Druemosten har kontakt med drueskallene under hele prosessen. Steccatura-metoden (submerged cap) benyttes mot slutten av fermenteringen. Kun begrenset overpumping. 100 % malolaktisk gjæring. Etter fermentering og maserasjon modnes vinen i 18 måneder på store 3000-liters østerrikske eikefat. Deretter tappes vinen og modnes videre i ytterligere 10 måneder på flaske før den slippes for salg.

Vinen dufter intenst, samtidig komplekst av konsentrert, begynnende moden rød og mørkere frukt, særlig modne kirsebær og mørke plommer, samt anis, lær, sopp og skogbunn. Typeriktig floralt preg på nesen. Behagelige balsamiske toner omkranser det hele. Hint av urter og tobakk. Fyldig kropp med en energisk, samtidig behagelig munnfølelse. Konsentrert, saftig rød og mørkere frukt på smak, med vekt på kirsebær, bringebær og plommer. Innslag av nøtter, anis, lakris og en delikat saltaktig mineralitet. Frisk syre og flott tanninstruktur med faste tanniner. Veldig lang, lett krydret avslutning. Fabelaktig nå, men man kan bare ane hvilken storhet som ligger der fremme. Denne trenger en del år i kjelleren først. En balansert og særdeles vellykket Barbaresco fra en stor årgang.
94 poeng
Vinen er ikke tilgjengelig i Norge

La Ca’ Növa Barbaresco Montestefano 2017
11144001 – Piemonte, Italia – Nebbiolo 100 %
Druene som inngår i vinen er hentet fra vinmarken Montestefano, som ligger på cirka 270 meters høyde over havet. Druestokkene her er 35-70 år gamle. Jordsmonnet består i hovedsak av kalkholdig leirjord med noe innslag av sand.

Druene til vinen håndplukkes og blir nøye utvalgt. Etter en innledende lett pressing av druene, fermenterer druemosten ved hjelp av stedegen villgjær primært i ståltanker uten temperaturstyring, delvis i store trebeholdere, i 25-30 dager. Druemosten har kontakt med drueskallene under hele prosessen. Steccatura-metoden (submerged cap) benyttes mot slutten av fermenteringen. Kun begrenset overpumping. 100 % malolaktisk gjæring. Etter fermentering og maserasjon modnes vinen i 18 måneder på store 3000-liters østerrikske eikefat. Deretter tappes vinen og modnes videre i ytterligere 10 måneder på flaske før den slippes for salg.

Vinen dufter intenst og forførende av rød og mørkere frukt, fremfor alt kirsebær, markjordbær, villbringebær og mørke plommer, med fine innslag av søt lakris, høstløv, urter og granateple. Det er et delikat floralt preg her, i retning av lavendel. Hint av lær og røykaromaer som opptrer litt avdempet i bakgrunnen. Seriøs dybde på duft. Vinen har en fyldig kropp med meget god munnfølelse. Fabelaktig konsentrasjon av rikere og noe utviklet mørkere frukt, med vekt på mørke kirsebær, bringebær og plommer. Vinen oppleves å ha et vesentlig mørkere fruktpreg enn Montefico. Pene innslag gjennom smakskurven av anis, lakris, lær og tobakk. Frisk syre og fast tanninstruktur. På nåværende tidspunkt snerper tanninene godt, men disse vil slipes ned og bli bedre integrert med tiden. Lang, krydret avslutning. Et aldeles strålende kjøp. Tilgjengelig nå, men her ligger det et enormt potensiale. I mellomtiden vil vinen ha godt av litt kjellertid.
93 poeng
391 kr – Spesialutvalget – Plus Vini AS

La Ca’ Növa Barbaresco Montefico Vigna Bric Mentina 2017
11143901 – Piemonte, Italia – Nebbiolo 100 %
Druene som inngår i vinen er hentet fra vinstokker som er 30-70 år gamle i underparsellen Bric Mentina i vinmarken Montefico. Denne parsellen ligger på cirka 290 meters høyde over havet og har en syd- og sydøstlig eksponering. Jordsmonnet består primært av kalkholdig leirjord med innslag av sand.

Druene til vinen håndplukkes og blir nøye utvalgt. Etter en innledende lett pressing av druene, fermenterer druemosten ved hjelp av stedegen villgjær primært i ståltanker uten temperaturstyring, delvis i store trebeholdere, i 25-30 dager. Druemosten har kontakt med drueskallene under hele prosessen. Steccatura-metoden (submerged cap) benyttes mot slutten av fermenteringen. Kun begrenset overpumping. 100 % malolaktisk gjæring. Etter fermentering og maserasjon modnes vinen i 18 måneder på store 3000-liters østerrikske eikefat. Deretter tappes vinen og modnes videre i ytterligere 10 måneder på flaske før den slippes for salg.

Vinen dufter parfymert av rød bærfrukt, særlig kirsebær, bringebær og markjordbær, samt plommer. Dette får følge av aromatiske innslag av skogbunn, vått høstløv og litt sopp. Touch av lakris, lær og tobakk. Med litt luft i glasset kommer det tydeligere frem innslag av urter, roser og mørkere bær, med vekt på mørke kirsebær. Det er interessant å teste denne samtidig som Montestefano, da vinmarkene gir smått forskjellige uttrykk til vinene. Etter en innledende fase hvor vinene er ganske like på nesen, føles Montefico etter hvert mer floral og feminin i stilen enn Montestefano.

Vinen har en fyldig kropp med en helt fabelaktig munnfølelse. På smak føles vinen umiddelbart mer leskende og en anelse lettere i uttrykket enn Montestefano. Meget bra konsentrasjon av saftig rød og mørkere frukt på smak, med vekt på kirsebær, jordbær og bringebær. Svært passende innslag av lakris og tobakk, som er med på å fylle ut smaksbildet. Hint av lær, men dette er helt i bakgrunnen. Frisk syre og fin tanninstruktur med faste tanniner som trenger litt tid på å avrundes. Veldig lang og elegant avslutning med en interessant mineralsk snert. En klassisk, vakker Barbaresco. Gi den et par år i kjelleren eller vinskapet, og du vil ha en enda mer fantastisk Barbaresco.
93 poeng
391 kr – Spesialutvalget – Plus Vini AS

La Ca’ Növa Barbaresco 2017
6904601 – Piemonte, Italia – Nebbiolo 100 %
Druene som inngår i vinen er hentet fra yngre, rundt 20 år gamle vinstokker i vinmarkene Montefico, Montestefano, Ovello og Cole. Disse vinmarkene befinner seg på 270-290 meters høyde over havet og har i hovedsak en syd- og sydvestvendt eksponering. Jordsmonnet består primært av kalkholdig leirjord med varierende innslag av sand.

Druene til vinen håndplukkes og blir nøye utvalgt. Etter en innledende lett pressing av druene, fermenterer druemosten ved hjelp av stedegen villgjær primært i ståltanker uten temperaturstyring, delvis i store trebeholdere, i 20-25 dager. Druemosten har kontakt med drueskallene under hele prosessen. Steccatura-metoden (submerged cap) benyttes mot slutten av fermenteringen. Kun begrenset overpumping. 100 % malolaktisk gjæring. Etter fermentering og maserasjon modnes vinen i 16 måneder på store 3000-liters østerrikske eikefat. Deretter tappes vinen og modnes videre i ytterligere 10 måneder på flaske før den slippes for salg.

Vinen dufter nydelig aromatisk og tiltalende av rød og mørkere frukt, særlig markjordbær, villbringebær og mørke kirsebær, samt urter – særlig mynte – og blomster. Innslag av lakris. Et snev av skogbunn og sopp hører også med. Dette er Barbaresco med dybde og med pent integrert alkohol. Fyldig kropp med god munnfølelse. Nydelig konsentrasjon av lett moden frukt på smak, med vekt på saftige røde skogsbær og mørke kirsebær. Innslag av mynte og andre urter, samt krydder. Frisk syre og flott tanninsstruktur med fint integrerte tanniner som bare biter bittelitt. Fremragende lengde med hint av lakris og mørk sjokolade i utgangen. En ordentlig flott Barbaresco til en meget bra pris. Oppleves tilgjengelig og drikker veldig bra nå.
91 poeng
308 kr – Bestillingsutvalget – Plus Vini AS

La Ca’ Növa Barbera d’ Alba 2018
10612801 – Piemonte, Italia – Barbera 100 %
Vinen er basert på druer hentet fra yngre vinstokker i parsellen Loreto, som er en del av vinmarken Ovello. Vinmarken har en sydvendt/sydvestvendt eksponering. Jordsmonnet her er i hovedsak preget av kalkholdig leirjord med noe innslag av sand.

Druene til vinen håndplukkes og blir nøye utvalgt. Etter lett pressing av druene gjennomgår druemosten 12 dagers fermentering i ståltanker. 100 % malolaktisk gjæring. Vinen modnes på 3000 liters østerrikske eikefat i 12 måneder, og deretter i ytterligere 6 måneder på flaske før den slippes for salg.

Vinen dufter rikt av fersk mørk rød frukt, særlig kirsebær, bjørnebær, plommer og moreller, med innslag av pepper, krydder og fataromaer. Noen hint av jordbærsyltetøy, urter, lær og lilla blomster. Merkbart alkoholstikk i begynnelsen, men dette stabiliserer seg og forsvinner etter hvert. Middels fyldig til fyldig kropp med god munnfølelse. Rik på smak, med preg av konsentrert, fersk og saftig mørk rød frukt, med vekt på plommer og syrlige bær, og med innslag av mineralitet, lær og krydder. Hint av karamell og søt lakris. I tillegg merkbart alkoholstikk også på smak, men dette overkjører ikke frukten. Vinen har en frisk syre og bløte, saftige tanniner. Pen lengde med en tørr, lett krydret avslutning. Strålende Barbera med rik, ung frukt og friskhet. Meget godt kjøp.
88 poeng
239,90 kr – Bestillingsutvalget – Plus Vini AS

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s