Ukens vin: Capraia Chianti Classico Riserva 2015

Denne ukens vin er en flott Chianti-vin fra Capraia-området i nærheten av Castellina i hjertet av Chianti.

Vinprodusenten Capraia har totalt 45 hektar vinmarker, hovedsakelig bestående av vinstokker med sangiovesedruer, i det velkjente, solfylte dalføret i Toscana som på italiensk kalles Conca d´Oro – direkte oversatt «gullbassenget» – hvor flere utmerkede Chianti-produsenter, blant dem Fontodi, befinner seg. Dette er indrefileten av vinområdet Chianti Classico og anses som en av de varmere sonene i regionen.

Capraias vinmarker ligger på 280-330 meters høyde over havet og dyrkes utelukkende økologisk. Eiendommen har vært sertifisert siden 2017.

Foto: Tenuta di Capraia

Vingårdens røtter i vinproduksjon strekker seg helt tilbake til 1600-tallet, men eiendommen slik den fremstår i dag er et resultat av arbeider utført på 1960-tallet.

Etter et oppkjøp våren 2017 er Capraia i dag eid av den kjente Antinori-familien, men varemerket Capraia består og Antinori har ingenting med produksjonen av vinene å gjøre. For de som ikke kjenner Antinori fra før, må det tilføyes at dette er en av de desidert største vinprodusentene i Toscana og Italia, og som i de senere år har kjøpt seg betydelig opp i Chianti. Capraia var tidligere eid av Calì-familien, som fortsatt står for selve vinproduksjonen ved vingården, og som samtidig eier nabovingården Rocca di Castagnoli.

Under kan du lese smaksnotat til Capraias Chianti Classico Riserva 2015, som enn så lenge er den eneste av produsentens viner som er tilgjengelig på Vinmonopolet. Vinen passer fint til retter med lam og viltkjøtt, modne oster, samt pizza og litt rikere pastaretter.

Smaksnotat

Capraia Chianti Classico Riserva 2015
11727901 – Toscana, Italia – Sangiovese 100 %
Druene som inngår i vinen er hentet fra ulike sørvendte vinmarker på cirka 300 meters høyde i Capraia og Bozzagone i Castellina i Chianti. Jordsmonnet består i hovedsak av leirjord og kalkjord med steinfragmenter. Vinstokkene er mellom 10 og 35 år gamle.

Druene til vinen håndplukkes. Etter innledende lett pressing av druene gjennomgår druemosten ti til tolv dagers alkoholgjæring i klassiske eikefat, og deretter malolaktisk fermentering i ståltanker. Vinen modnes i minimum 15 måneder, delvis på tradisjonelle, store eikefat og delvis på mindre franske tonneaux. Deretter modnes vinen i minimum 6 måneder på ståltanker. Vinen tappes så på flaske, hvor den modnes i ytterligere ett år før den slippes for salg.

Vinen har en dyp rubinrød farge. Vinen er ganske konsentrert på duft med preg av modne mørke kirsebær, mørke plommer, bringebær, blåbær og lakris, samt krydder og fataromaer. Innslag av lær og sjokolade, samt hint av salter. Fyldig kropp med en god munnfølelse. Flott konsentrasjon av saftig, lett utviklet mørkere frukt på smak, med vekt på kirsebær og plommer, og med innslag av lakris, mentol, urter og krydder. Hint av sjokolade, lær. sopp og skogbunn. Fin tanninstruktur med finkornete, lett polerte tanniner. Frisk syre. Lang avslutning. Pen Riserva. Godt kjøp.
89 poeng
299,20 kr – Bestillingsutvalget – La Ravine AS

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s