Ukens vin: Dominio de Punctum Pablo Claro Cabernet Sauvignon Graciano Special Selection 2018

I et av Spanias viktigste vinproduserende områder, Castilla-La Mancha i det sentrale Spania, finner man produsenten Dominio de Punctum. Vingården ligger i Las Pedroñeras i vinregionen La Mancha (DO) og er eid av Fernandez-familien. Det er i dag Ruth Fernandez som er ønolog og kjellermester ved vingården.

Dominio de Punctum ble grunnlagt så sent som i 2005, og vinstokkene er tilsvarende unge og plantet samme år. Familien som eier vingården har imidlertid røtter langt tilbake når det gjelder vindyrking. Ruth Fernandez og hennes bror Jesus Fernandez er åttende generasjon av vindyrkere i Fernandez-familien. I dag produserer de både hvite og røde viner.

Fernandez-familien besitter store arealer med vinmarker i Castilla-La Mancha – faktisk så mye som 200 hektar. Vinmarkene dyrkes i sin helhet økologisk og etter biodynamiske prinsipper. Vinmarkene ligger relativt høyt, cirka 800 meter over havet. Her består jordsmonnet i hovedsak av en blanding av leire og kalkstein. I La Mancha-området er det et typisk innlandsklima med lange, varme somre og kalde vintre. Vinstokkene får rikelig med sollys i vekstsesongen, og det er vanlig med lite nedbør. Leirgrunnen holder imidlertid godt på den nedbøren som kommer og sørger for at vinstokkene klarer seg bra.

Ukens vin er en interessant blend av druetypene Cabernet Sauvignon og Graciano. Graciano er først og fremst å finne i Rioja-området, men dyrkes også i enkelte andre områder i Spania og verden for øvrig. Graciano har et rikt mørk skall og gir mye konsentrert aroma til ulike drueblandinger. I tilfellet med ukens vin gjelder dette i samspill med Cabernet Sauvignon. Når det gjelder smak har druen høy syre og middels med tanniner, og gir mørke, konsentrerte viner med innslag av lakris og krydder.

Smaksnotat

Dominio de Punctum Pablo Claro Cabernet Sauvignon Graciano Special Selection 2018
7915301 Castilla-La Mancha, Spania – Cabernet Sauvignon 50 %, Graciano 50 %
Druene som inngår i vinen stammer fra vinmarken Finca el Fabián ved tettstedet Las Pedroñeras i provinsen Cuenca i Castilla-La Mancha. Vinmarken ligger på cirka 800 meters høyde.

Druene høstes om natten. De gjennomgår deretter 1-3 dager med kaldmaserasjon før gjæringen. Fermenteringen foregår med stedegen villgjær. Etter alkoholgjæringen gjennomgår druejuicen også malolaktisk gjæring. Alt dette foregår på ståltanker. Vinen modnes deretter i nye, franske eikefat på 200 liter i 12 måneder. Vinen er filtrert og klaret ved bruk av bentonitt.

Vinen dufter av lett utviklet, kjølig mørk frukt, særlig kirsebær, bjørnebær, solbær og plomme, samt lakris. Innslag av krydder og eik. Hint av røyk. Fyldig kropp. Saftig og moden mørk frukt på smak, med preg av kirsebær, plomme, solbær, bjørnebær, samt lær og lakris. Tydelige innslag av krydder og vanilje. Modne, myke tanniner og frisk syre. Lang og tørr avslutning. Dette er en tilgjengelig, god Graciano/Cabernet Sauvignon-blend fra La Mancha. Godt egnet til grillmat og til høstens retter av svin og lam. Godt kjøp!
87 poeng
179,90 kr – Testutvalget (kat. 6) – ABC-Wines As

Én tanke

  1. Spennende 🙂 Skal testes. Og med litt spenstig syre fra garciano-druen tenker jeg det blir bra!
    Takk for fint innlegg

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s