Ukens vin: Wittmann Riesling Trocken 2019 og Salwey Spätburgunder 2018

Sommeren er på hell, men noen fine soldager i august inspirerer til å hente frem noen gode, friske viner til konsum på balkongen eller andre dertil egnede steder. Denne uken tipser jeg om to lekre tyske viner, en hvit og en rød, som passer til fine sensommerkvelder.

Weingut Wittmann: En ledestjerne

I landsbyen Westhofen i vinområdet Rheinhessen ligger Weingut Wittmann, en ledestjerne blant tyske rieslingprodusenter, som produserer strålende viner år etter år. Wittmann produserer tørre rieslingviner i tradisjonell stil, som blant annet innebærer bruk av lokal villgjær og fermentering på gamle eikefat.

Familien Wittmann har røtter i vinproduksjon som strekker seg helt tilbake til 1663. Vingården er i dag drevet av Philipp Wittmann, sammen med foreldrene og ektefellen Eva Clüsserath-Wittmann. Eiendommen består av 25 hektar vinmarker, hvor jordsmonnet i hovedsak består av kalkstein og leire.

Rieslingdruer. Foto: Ove123/pixabay.com

I 1990 begynte Wittmann å dyrke vinmarkene etter økologiske prinsipper. Siden 2003 har Wittmann også gått videre til å produsere vin etter biodynamiske prinsipper. Vinmarkene er i stor grad beplantet med rieslingstokker, men det dyrkes også andre druesorter som silvaner, scheurebe, weisser burgunder (pinot blanc), grauer burgunder (pinot gris) og spätburgunder (pinot noir).

I Wittmanns eie finner man velkjente vinmarker som Kirchspiel, Brünnenhauschen, Aulerde og Morstein, som alle er kjente for å gi svært konsentrerte viner med høy syre og utsøkt mineralitet. Wittmanns toppviner trenger gjerne noen års lagring før de viser sitt fulle potensiale. Derimot er Wittmanns Gutsweine – de enklere, regionale vinene – drikkeklare når de slippes, og gjerne veldig mineralske og supre til mat. Blant disse finner man Wittmanns Riesling Trocken.

Weingut Salwey: Look to Baden

I vinområdet Baden i Tyskland er det en rekke spennende produsenter av pinot noir (spätburgunder), som leverer rødviner av stadig høyere kvalitet. Blant disse finner man Weingut Salwey, som holder til i landsbyen Oberrotweil i Kaiserstuhl i vinregionen Baden. Baden er den varmeste og mest solrike av Tysklands vinproduserende regioner, beliggende på toppen av en utdødd vulkan, nær grensen til Sveits.

Vingården ble grunnlagt i 1950 av Benno Salwey. I 1985 ble driften overtatt av sønnen Wolf-Dietrich, som var sentral i å etablere Badens rykte som leverandør av kvalitets-spätburgundere. Etter Wolf-Dietrichs brå død i 2011, drives vingården nå videre av hans eldste sønn Konrad Salwey. Selve vingårdens historie strekker seg lenger tilbake, til 1763.

Salwey har 25 hektar vinmarker i familiens eie, og i tillegg 26 hektar som leies. Jordsmonnet består i hovedsak av nedbrutt vulkansk jordsmonn, løss og noe kalkstein. Dette er jordsmonn som setter tydelig preg på vinen. Jordsmonnet gir gjerne spätburgundere en fin mineralsk karakter, og dette kommer i tillegg til modenheten av vinene som følger av beliggenheten i en veldig solrik region. Vinmarkene befinner seg rundt Oberrotweil, hvor selve vingården ligger, samt i Glottertal, en dal i Schwarzwald, cirka 30 km fra Oberrotweil. Mesteparten av vinmarkene er plantet med ulike pinot-vinstokker som er tradisjonelle i Kaiserstuhl: pinot noir (40 prosent), pinot gris (30 prosent) og pinot blanc (10 prosent). I tillegg dyrker Salwey noe riesling (6 prosent) og silvaner (6 prosent), samt mindre mengder av en del av andre druesorter.

Vinproduksjonen er i tradisjonell stil, og Konrad Salwey intervenerer så lite som mulig i prosessen. Dette betyr blant annet at vinene ikke klares og sjelden filtreres. Konrad er likevel ikke redd for å teste ut nye vinmakerteknikker. De senere år har Salwey også gradvis økt produksjonen. Per 2020 produserer Salwey totalt cirka 300.000 flasker i året.

To viner fra Salwey, begge røde, er for tiden tilgjengelige på Vinmonopolet. Under følger smaksnotat på den ene, med tittelen Salwey Spätburgunder 2018, en Gutswein som er en blend av flere av Salweys ulike vinmarker.

Smaksnotater

Wittmann Riesling Trocken 2019
2083001 – Rheinhessen, Tyskland – Riesling 100 %

Druene som inngår i vinen stammer fra ulike vinmarker i Wittmanns eie som ligger rundt landsbyen Westhofen.

Druene håndplukkes og selekteres nøye. Etter skånsom pressing av druene, fermenteres druemosten i tradisjonelle, store eikeliggere (eikefat) på 2000 liter, og med maserasjonstid (skallkontakt) på 6 timer. Vinen modnes ikke på fat, men flaskemodnes i 14 uker før flaskene blir sluppet for salg.

Vinen har en klar strågul farge. Vinen dufter av sitrusfrukter, gult og grønt eple, fersken, aprikos, flint og mineraler. Innslag av blomster og urter. Fyldig kropp. Frisk, saftig og fruktig på smak, med vekt på eple, pære, fersken og friske sitrusfrukter, samt saltaktig mineralitet. Lett sørsøt på smak. Innslag av urter. Bra konsentrasjon. Livlig syre. God lengde, med en delikat mineralsk og tørr avslutning. En elegant, men samtidig meget forfriskende riesling. Meget godt kjøp.
88 poeng
177 kr – Basisutvalget (kat. 6) – Moestue Grape Selections AS

Salwey Spätburgunder 2018
11963001 – Baden, Tyskland – Spätburgunder (Pinot Noir) 100 %

Druene som inngår i vinen kommer fra et utvalg av Salweys ulike vinmarker i Oberrotweil og Glottertal.

Druene håndplukkes og selekteres nøye. Druene gjennomgår først kaldmaserasjon (prefermentering) i syv dager, hvor druemosten kjøles ned før gjæringen startes. Formålet med dette er å frigjøre noen av de fineste aromakomponentene fra druematerialet. Deretter foregår 14 dagers skallmaserasjon. Druemosten gjæres med stedegen gjær i store, ovale eikefat. Etter fermenteringen fylles vinen over på brukte franske eikefat (barriques) for modning og malolaktisk gjæring. Modningen foregår i 12 måneder. Vinen verken klares eller filtreres før den tappes på flaske.

Vinen har en klar dyp rød farge. Vinen dufter av rød frukt, primært plomme, kirsebær og jordbær, samt mineraler. Innslag av urter og blomster. Hint av krydder. Middels fyldig kropp. Frisk og saftig på smak, med vekt på frisk rød frukt i form av jordbær, bringebær, kirsebær og syrlig rips. Innslag av urter og mineraler. Noen fattoner. Frisk syre og lette tanniner. God lengde. Flott, leskende tysk pinot noir til en bra pris.
87 poeng
218 kr – Basisutvalget (kat. 6) – T&T Wine AS

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s