Castell’in Villa: En prinsesse verdig

Castell’in Villa eies og drives av Prinsesse Coralia Pignatelli della Leonessa i Castelnuovo Berardenga i Toscana. Produsenten er en av de aller beste og mest anerkjente innenfor området som regnes som Chianti Classico – ja, for den sakens skyld i hele Italia. Det som produseres er klassiske toskanske rødviner med betydelig lagringspotensiale.

Coralia Pignatelli, som er født i Hellas, fikk prinsessetittelen da hun på begynnelsen av 1960-tallet giftet seg med italienske Riccardo, som tilhørte en av Italias rikeste adelsfamilier. I 1968 kjøpte de sammen eiendommen Castell’in Villa, og satte raskt i gang med å renovere vingården og utvide vinmarkene. Flere vinmarker ble plantet på eiendommen utover 1970-tallet. Første årgang som ble lansert med vin fra Castell’in Villa var 1971-årgangen. Riccardo Pignatelli døde imidlertid i 1985, og siden den tid har «La Principessa» Coralia vært alene om hovedansvaret for eiendommen.

Foto: Castell’in Villa

Hele eiendommen består av rundt 300 hektar. Av disse er det cirka 54 hektar som er vinmarker, primært sørvendte sådan. Av disse igjen er cirka 90 prosent beplantet med sangioveseplanter. Det meste består av gamle vinstokker plantet på 1960- og 1970-tallet, hvilket betyr at alle vinene, også Castell’in Villas vanlige Chianti Classico, er basert på druemateriale fra vinstokker som er 40-50 år. Jordsmonnet er primært bestående av elveavleiringer med småstein, sand og marine fossiler.

Tradisjonalist på sin hals

Selv om Coralia Pignatelli er blitt en eldre dame, har hun fortsatt en finger med i det meste som skjer hos Castell´in Villa. Hun er en utpreget tradisjonalist når det gjelder vinproduksjon.

Vinmarkene hos Castell´in Villa dyrkes etter økologiske prinsipper, hvilket ikke er noen selvfølge i Toscana. Når tiden er kommet for innhøsting, håndplukkes druene. Etter innhøstingen foregår fermenteringen ved at druemosten spontangjæres med naturlig, stedegen gjær i rustfrie ståltanker i rundt to ukers tid.

Etter gjæringen modnes vinene på tradisjonelle store, godt brukte slavonske eikefat (fra Kroatia). Det brukes altså ikke franske barriques, eikefat av noe mindre størrelse, slik noen av de mer moderne produsentene i Toscana gjør.

Det essensielle her er at de store fatene ikke tilfører særlig eikepreg til vinen, ettersom prinsessen anser fataromaer som forstyrrende elementer dersom man er ute etter å finne sangiovesedruens genuine karakter.

Stort lagringspotensiale

Castell’in Villas viner er ofte flotte allerede som unge viner, og er gjerne drikkeklare når de slippes. Dette har sammenheng med at vinene blir lansert senere enn mange andre produsenter i Toscana – det vil si flere år etter andre produsenter – og at flaskemodningen vinene er blitt til del gir disse ekstra kompleksitet.

Men vinene anses også av mange kjennere å være blant vinene i Toscana som er de mest lagringsdyktige – dette gjelder også deres standard-Chianti Classico. Ifølge Prinsesse Coralia når Castell´in Villas Riserva-viner sitt høydepunkt først etter femten til tjue år. Tanken bak er at sangiovese som druetype først er på sitt beste etter noen år på flaske. Det er ikke uvanlig at viner som har betydelig med år på baken, fremstår overraskende unge ved smaking.

Akkurat hva lagringsdyktigheten av Castell´in Villas viner kommer av er ikke helt godt å si. Men sannsynligvis kan det ha sammenheng med at sangiovese som drue er gitt ideelle utviklingsforhold hos akkurat denne produsenten – i form av jordsmonn, mikroklima og soleksponering – og at påfølgende godt kjellerarbeid legger grunnlaget for viner med lagringspotensiale.

En ting som er verdt å merke seg er at Coralia Pignatelli og Castell´in Villa som regel holder tilbake en del flasker fra den samlede produksjonen i hver årgang. Dette gjøres for at flaskene skal få noen ekstra års flaskemodning hos produsenten, og at de i sin tur relanseres og selges på et senere tidspunkt til kunder.

Et vellykket samarbeidsprosjekt

Vinen «Mitt Toscana 2006» er resultatet av et samarbeidsprosjekt mellom Prinsesse Coralia og Grimstads store sønn Dag Tjersland (unnskyld, Dag Otto Lauritzen og Thor Hushovd) – fremragende kokk og mannen bak flotte italienske/italienskpregede restauranter som Baltazar, Skur 33, Signalen Sjøbad og for ikke å glemme nyåpnede Salome i Bjørvika i Oslo.

Vinen ble første gang lansert i 2010 i forbindelse med utgivelsen av Tjerslands bok «Mitt Toscana». Druemiksen i vinen var den gang 95 prosent sangiovese og 5 prosent canaiolo. Partier av vinen er etter dette blitt relansert i flere omganger.

Som allerede nevnt er det vanlig at Prinsesse Coralia holder tilbake flasker for å relansere disse på et senere tidspunkt for salg. Så også i denne sammenheng. Mot slutten av 2019 ble nemlig nok et parti av Mitt Toscana 2006 relansert. Vinen skulle visstnok egentlig vært solgt til en nabo, men prinsessen endret mening og involverte Tjersland, som likte det han smakte. Dermed ble vinen tappet på flaske og påført Mitt Toscana-etiketten. Forskjellen fra tidligere er at druematerialet i vinen består av 100 prosent sangiovese.

Under følger smaksnotater til tre glimrende viner fra Castell´in Villa. Samtlige er tilgjengelige på Vinmonopolet.

Smaksnotater

Castell’in Villa Chianti Classico Riserva 2010
186301 – Toscana, Italia – Sangiovese 100 %
Druene i denne vinen kommer fra de beste sangiovesevinstokkene fra flere vinmarker på eiendommen, som ligger på cirka 300 meters høyde. Jordsmonnet i disse parsellene består av elveavleiringer med småstein og en blanding av kalk, leire og sand.

Druene håndplukkes og selekteres nøye. Etter pressing spontangjæres druemosten med stedegen gjær i rustfrie ståltanker i tolv til fjorten dager. I prosessen inngår tre til fire ukers skallmaserasjon. Vinen modnes i to-tre år på store og gamle slavonske eikefat. Vinen verken klares eller filtreres før tapping på flaske.

Vinen har mørk rubinrød farge. Den dufter komplekst av lett moden rød og mørkere frukt, primært mørke kirsebær, moreller og plomme, samt noe tørket frukt, krydder, kalkstein og mineralitet. Innslag av blomster, lær, skogbunn og nøtter. Noen fattoner. Fyldig kropp. Fruktig, strukturert og kompleks på smak, med vekt på lett moden rød frukt, særlig kirsebær, plommer og moreller, samt bringebær. Toner av noe mørkere frukt og lakris. Innslag av krydder og lær. En anelse avrundede tanniner. Balansert syre. Lang og nydelig avslutning. En strålende Riserva fra en meget god årgang innen Chianti-sonen. Fortsatt en ung vin.
799,90 kr – Bestillingsutvalget – Non Dos AS
92 poeng

Castell´in Villa Chianti Classico 2016
4992501Toscana, Italia Sangiovese 100 %
Druene som inngår i vinen kommer fra et utvalg av eiendommens vinmarker som ligger i åtte ulike områder ved Castelnuovo Berardenga. Vinmarkene ligger på 250-300 meters høyde, og er vendt i varierende retninger. Jordsmonnet består i hovedsak av løse, kalkrike elveavleiringer med småstein og sand.

Druene håndplukkes. Fermenteringen foregår spontant med stedegen gjær i rustfrie ståltanker i ti til tolv dager. Tre uker skallmaserasjon er en del av den innledende prosessen. Vinen modnes i store slavonske eikefat i 18-24 måneder før den tappes på flaske. Den blir ikke klaret eller filtrert underveis. Vinen modnes videre i 12-18 måneder på flaske.

Vinen har en klar mørk rød farge. Vinen dufter av lett moden rød og mørk frukt, primært kirsebær, moreller, mørke plommer og jordbær, samt noe krydder og nøtter. Litt parfymert med duft av lilla blomster. Innslag av urter, skogbunn og noe jord. En anelse fat. Middels fyldig kropp. Fruktig og konsentrert på smak, ganske kjølig i anslaget, med vekt på mørke kirsebær (syrlige sådan), mørke plommer, solbær og jordbær. Tydelige innslag av urter og lakris. Hint av nøtter (hasselnøtter), samt noe fat helt i bakgrunnen. Fine og litt snerpende tanniner, så her er god lufting før konsum alfa og omega på nåværende tidspunkt. Frisk syre. Lang og tørr avslutning. Den beste standard-Chianti Classico-en jeg har smakt fra Castell´in Villa siden minst 2010-årgangen.
90 poeng
239,90 kr – Basisutvalget (kat. 6) – Non Dos AS

Castell’in Villa Mitt Toscana 2006
9382001Toscana, ItaliaSangiovese 100 %
I likhet med hva som er tilfellet for standard-Chianti Classico-en, stammer druene som inngår i vinen fra et utvalg av Castell´in Villas vinmarker som ligger i åtte ulike områder ved Castelnuovo Berardenga. Jordsmonnet består i hovedsak av løse, kalkrike elveavleiringer med småstein og sand.

Druene som inngår i vinen ble håndplukket. Druemosten ble spontangjæret i ti til tolv dager med stedegen gjær. Tre til fire uker skallmaserasjon. Modningen foregikk i store botti (store, velbrukte slavonske eikefat) i fire og et halvt år. Vinen ble deretter liggende på sementtanker, som er nøytrale aroma- og smaksmessig. Vinen har verken vært klaret eller filtrert før den ble tappet på flaske i august 2019.

Vinen har en middels dyp rød farge. Vinen dufter av noe moden rød og mørkere frukt, særlig moreller, mørke kirsebær og plommer, samt jord, mandler, nøtter og krydder. Innslag av tobakk og lær. Hint av tre. Middels fyldig kropp. Tydelig moden frukt på smak, men med interessant friskt anslag. Her er det mer å hente. Smaker av rød og mørkere frukt, med vekt på kirsebær, bjørnebær og plommer, samt nøtter og fat. Noe tørket frukt. Toner av pepper og andre krydder. Modne tanniner. Balansert syre. Lang og tørrende avslutning. Dette er en Chianti Classico Riserva i alt annet enn navn, og et røverkjøp.
88 poeng
255 kr – Bestillingsutvalget – Non Dos AS

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s