Ukens vin: Med solen i øynene og i glasset

Fra og med denne uken vil jeg komme med ukentlige vinomtaler og vintips under overskriften «Ukens vin». Dette kan være tips om viner som er tilgjengelige for kjøp på Vinmonopolet, eller omtaler av godbiter av viner som jeg har smakt, men som ikke nødvendigvis er tilgjengelige i Norge.

For å feire den nye spalten slår jeg denne gang til med ikke bare ett, men hele TO deilige vintips.

Denne gang anbefaler jeg noen nydelige hvite burgundviner som virkelig har gitt meg den gode sommerfølelsen – den forholdsvis kjølige norske sommeren til tross.

Det ene vinen (Leflaive Mâcon-Verzé) er riktignok dessverre i skrivende stund ettertrykkelig utsolgt hos Vinmonopolet – men er du riktig heldig kan det dukke opp en tilgjengelig, uavhentet flaske på et pol nær deg. Er du derimot allerede den lykkelige eier av en slik flaske har du mye å glede deg til.

En flott, men også litt krevende årgang

Avlingene i Burgund i 2018 var betydelig større enn de har vært på flere år. Men 2018 var også en litt krevende årgang for hvitviner i Burgund, særlig i Chablis, og det var ikke alle produsenter som klarte seg like bra.

2018 førte med seg høye temperaturer i Europa, så også i Burgund, hvor dette i noen tilfeller ga seg utslag i rike og i overkant fete hvite viner til Burgund å være, som ellers har et relativt kjølig klima. Endel hvite burgundere i 2018-årgangen er litt ubalanserte og har særlig lav syre, sammenliknet med andre årganger. Dette gjør at lagringspotensialet for disse sannsynligvis er noe lavere enn tidligere årganger.

Men noen produsenter laget elegante hvitviner i 2018-årgangen. Årgangen er ikke den mest komplekse, men hos produsenter som har lykkes har den gitt flotte, tilgjengelige viner. To eksempler på dette følger nedenfor. Begge passer perfekt til sommerens retter med fisk og skalldyr, eller til retter med lyst kjøtt. Eller for den sakens skyld alene uten matfølge.

Domaine Gérard Duplessis

Domaine Duplessis ble etablert i 1895. Selv om produsenten fortsatt bærer faren Gérards navn, er det nå sønnen Lilian Duplessis som styrer vingården. Han overtok etter sin far i 2002 og er femte generasjon ved roret.

Duplessis er en liten produsent i Chablis. Totalt har Duplessis kun ni hektar vinmarker fordelt på litt ulike mindre parseller. Etter at Lilian tok over Duplessis er hele eiendommen konvertert til økologisk drift, noe som ble fullført i 2010.

Flesteparten av vinmarkene er Premier Cru-marker, og blant disse finner man Mont de Milieu. Duplessis har også en Grand Cru-vinmark, ved navn Les Clos. Jordsmonnet er gjennomgående leirjord og kalkstein – såkalt kimmeridgekalk.

Domaine Leflaive

Domaine Leflaives røtter går helt tilbake til 1717, men produsenten slik vi kjenner den i dag ble etablert av Joseph Leflaive i 1920. På 1990-tallet ble eiendommen konvertert til biodynamisk dyrking, etter at Anne-Claude Leflaive tok over vingården. Denne prosessen ble fullført i 1998.

Vingården ligger i kommunen Puligny-Montrachet i Côte de Beaune i Burgund, og har totalt 44 hektar vinmarker. Dette fordeler seg på 24 hektar i Puligny-Montrachet, hvorav 4,8 hektar er Grand Cru-vinmark og 10,8 hektar er Premier Cru-vinmark, og totalt 20 hektar i Mâconnais, hvorav 17 hektar er i Mâcon-Verzé og 3 hektar er i Pouilly-Fuissé.

Tidlig på året i 2004 kjøpte familien Leflaive totalt 9 hektar vinmark bestående av fem parseller med eldre chardonnayvinstokker i kommunen Verzé i Mâconnais, som ligger under appellasjonen Mâcon-Verzé. Dette har altså senere økt til 17 hektar. Jordsmonnet i Mâconnais består i all hovedsak av kalkstein og leire. Parsellene har siden starten også her vært dyrket etter biodynamiske prinsipper.

Smaksnotater

Domaine Gérard Duplessis Chablis Premier Cru Mont de Milieu 2018
5377801Burgund, FrankrikeChardonnay 100 %
Vinmarken Mont de Milieu ligger på østbredden av Serein-elven, rett ved vinmarken Montée de Tonnerre litt sør for Grand Cru-områdene i Chablis. Den er sørvestvendt, noe som gir solid solpåvirkning på dagtid, høyere temperatur enn i andre Premer Cru-parseller og druer med maksimal modning.

Druene plukkes ved hjelp av maskiner. Fermenteringen foregår i rustfrie ståltanker og i sementbeholdere. Modningen av vinen foregår først i ett år i ståltanker, og deretter i seks måneder på brukte barriques.

Vinen dufter av lett modne sitrusfrukter, epler, kalk og mineraler. Innslag av salt sjø og hvite blomster. Et snev av fat. Middels fyldig kropp. Lett moden rikere frukt på smak, med vekt på epler, sitron, lime og noe tropiske frukter, samt saltaktig mineralitet. Innslag av krydder og fat. Frisk syre. Fantastisk lengde! Lang og tørr avslutning. Namnam.
93 poeng
374,90 kr – Bestillingsutvalget – Red & White AS

Domaine Leflaive Mâcon-Verzé 2018
11947301Burgund, FrankrikeChardonnay 100 %
Druene kommer fra ni ulike parseller på totalt ni hektar i Mâconnais.

Druene håndplukkes, hvorpå pressing av druene skjer i Verzé før druemosten blir fraktet til kjelleranlegget i tilknytning til Leflaives eiendom i Puligny-Montrachet. Deretter gjennomgår druemosten gjæring i sementbeholdere og i eikefat med stedegen gjær. Vinen gjennomgår fullstendig malolaktisk gjæring, etterfulgt av tolv måneders modning i sementbeholdere og eikefat og fire måneders modning i rustfrie ståltanker. Vinen blir deretter skånsomt filtrert og tappet på flaske.

Vinen dufter av friske sitrusfrukter, fersken, grønne epler, mineraler og hvite blomster, samt noe smør og krydder. Middels fyldig kropp. Veldig ren og frisk på smak, med vekt på sitrusfrukter, stenfrukt og modne grønne epler. Innslag av noe saltaktig mineralitet. Toner av nøtter og krydder. Bra konsentrasjon. Balansert syre. Lang, tørr og mineralsk avslutning. Ikke veldig kompleks, kanskje, men gir mye drikkeglede.
91 poeng
382 kr – Bestillingsutvalget – Moestue Grape Selections AS

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s