Eplenes inntogsmarsj

Formidable salgstall på Vinmonopolet bekrefter det som er en norsk suksesshistorie. Mens vi nok må vente noen år på at norsk vinproduksjon skyter fart, er det produksjon av norsk eplesider som virkelig er i en rivende utvikling.

Det ble solgt over 235 000 liter sider her til lands i 2019, en økning på 10,5 % mot foregående år. Av dette sto norsk sider for omtrent 160.000 liter – det vil si rundt 70 prosent av all sider som ble solgt på polet. Tendensen ser ut til å fortsette i år.

Tidligere var gjerne norsk sider forbundet med søte, enkle varianter som var lite spennende for ganen. Mange av de norske eplesiderne som nå produseres er vesentlig tørrere og mer syrefriske, og dermed også ypperlig som aperitif eller som følge til mat.

Kraftsentrum for siderproduksjon

Siderproduksjon har en lang tradisjon i Norge, spesielt på Vestlandet og da særlig i Hardanger. Visstnok er det dokumentert at produksjon av sider foregikk i Hardanger helt tilbake til slutten av 1700-talet. I andre halvdel av 1800-tallet var det en betydelig siderproduksjon her.

Siden forsvant mye av den kommersielle siderproduksjonen og sider var noe som stort sett ble laget hjemme – til familie og venner.

Det var først på 1990-tallet at kommersiell produksjon av sider kom i gang igjen på Vestlandet. Dette har virkelig skutt fart siden 2015. Tallet på siderprodusenter i Hardanger er mangedoblet og produksjonen her har økt kraftig de siste årene.

Klimaet i Hardanger egner seg spesielt for siderproduksjon. Siderne har gjerne en god balanse mellom sukker og syre. Det kjølige klimaet her gir epler med frisk og syrlig smak. I tillegg står epletrærne her i skråninger hvor sommersolen påvirker jorden gunstig og gir nok sukker til eplene.

Beskyttet geografisk betegnelse

I dag er Hardangersider en beskyttet geografisk betegnelse, noe det har vært siden 2011. Produsentene har jobbet frem en merkeordning som sikrer at sideren er beskyttet i henhold til noen regler.

Foto: Erlend Haarr

Står det «Hardangersider» eller «Sider frå Hardanger» på flasken, skal eplene stamme fra utvalgte steder i Hardanger, og sideren skal være laget på stedet. Det er ingen krav til eplesorter. Det er kun tillatt å bruke råsaft av eple. Det er imidlertid tillatt å tilsette sukker for å øke alkoholnivået og sødmen i sideren.

Alde

I Bleie i Hardanger ligger Alde Sider, ledet av eplebonde Olav Bleie. Alde er et gammelt navn for eple i Hardanger. Bleie-familien har laget sider i flere hundre år, men Alde Sider har kun eksistert siden 2014.

Alde Eplesider. Foto: Erlend Haarr

Alde produserer blant de mest solgte siderne på Vinmonopolet, anført av deres Eplesider. I tillegg produseres sideren Lotherus og eplemost. Det produseres nå årlig omlag 75.000 liter eplesider hos Alde.

Aga

På det lille stedet Aga i Ullensvang i Hardanger finner man Aga Sideri.

Joar Aga er mannen bak denne siderprodusenten og er oppvokst på stedet. Etter å ha vært bosatt blant annet i Bergen i flere år, kjøpte han i 2018 barndomsgården i Ullensvang.

Aga Sideri Humlepung. Foto: Erlend Haarr

Hos Aga produseres tradisjonelle sidere fra Hardanger. I deres sider Humlepung er det i tillegg også brukt humle, noe som gjør at denne skiller seg litt ut. I tillegg produseres siderne Lagmann og Bøddel.

Smaksnotater

Under finner du smaksnotater til to Hardangersidere jeg varmt anbefaler. Begge er ypperlige som aperitif, samt til retter med fisk og skalldyr eller med lyst kjøtt.

Alde Eplesider 2019
5895501Vestland, NorgeEpler (Discovery, Aroma, Gravenstein)
Sideren dufter av modne røde epler, sitrusfrukter, aprikos, fersken og blomster. Innslag av urter og krydder.

Sideren har en fyldig kropp. Lett perlende, med fine, små bobler. Fruktig og saftig på smak med hovedvekt på modne røde epler og sitrusfrukter, samt urter. Hint av mandler. Frisk syre og balansert sødme. Lang og tørr avslutning. Lett bitterhet i avslutningen.
89 poeng
159,90 kr – Basisutvalget (kat. 2) – LaMarc Wines AS

Aga Sideri Humlepung
11077001Vestland, NorgeEpler (Aroma, Discovery, Summerred), humle, gjær
Sideren dufter av modne gule epler, sitrusfrukter, fersken, hylleblomst, roser og humle. Innslag av urter og krydder.

Sideren har en fyldig kropp. Fine, små bobler. Fruktig og saftig på smak med vekt på sødmefylte modne epler og sitrusfrukter, samt urter og krydder. Innslag av honning og humle. Sødmen balanseres godt av den friske syren i sideren. Lang og tørr avslutning. En anelse bitter i avslutningen.
87 poeng
169,90 kr – Basisutvalget (kat. 6) – Fondberg AS

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s