Cacio e Pepe

Jeg skal bare la det være sagt. Jeg elsker pasta. Og gjerne pastaretter som er så enkle som mulig.

Cacio e Pepe er en klassisk italiensk pastarett fra det moderne romerske kjøkken. Cacio e pepe oversettes rett og slett som «ost og pepper».

Jeg har modifisert den originale oppskriften litt. Originalen lages egentlig med en litt tykkere spagettivariant som heter bucatini – men her er det lov å bruke hva man vil av pastatype, spør du meg. Tradisjonelt brukes det også kun pecorino i retten. Jeg har valgt å inkludere en god andel parmesan.

Dette er en latterlig enkel rett. Som er veldig god. Den tar bare rundt 20 minutter å lage.

Ingredienser

Til to porsjoner trenger du:

250 gram spagetti, eller annen type pasta

35 gram smør

En spiseskje hel sort pepper

100 gram ferskrevet ost – jeg bruker gjerne en blanding av 60 % pecorino og 40 % parmesan

Slik gjør du det

Valgfri pasta benyttes til retten – for eksempel disse små, tvistede som kalles trofie.

Sett en kjele på kokeplaten og kok opp pastavann med en solid mengde salt oppi. Når vannet koker, koker du pasta etter anvisningen på pakken.

Jeg bruker en blanding av pecorino og parmesan til min Cacio e Pepe.

Smelt smøret i en kjele eller stekepanne på medium varme.

Knus de sorte pepperkornene grovt i en morter eller lignende. Deretter tilfører du dette til kjelen/stekepannen hvor smøret er smeltet.

Knus sorte pepperkorn i en morter, hvis du har dette. Eventuelt kan en kjevle eller noe annet litt tungt brukes for å gjøre den samme jobben.

La så pepperet som ble tilsatt få steke i 1-2 minutter. Deretter skrus varmen litt ned på platen og omlag 1,5 dl av det kokende pastavannet vispes lett inn i blandingen.

Sett deretter kjelen/stekepannen til side. Neste steg er å gradvis tilføre revet pecorino/parmesan ved å vispe dette lett inn i sausen.

Slik ser sausen ut etter at osten er vispet inn.

Når pastaen er ferdigkokt (gjerne al dente, med litt tyggemotstand), helles pastavannet ut. Behold og sett til side litt av vannet, som kan brukes til å justere sausen. Det er for øvrig viktig at det ikke blandes olivenolje eller annen olje inn i pastaen – da blir det nemlig vanskelig å senere få sausen til å gripe seg fast til pastaen.

Til slutt helles sausen litt og litt over pastaen, samtidig som det røres godt i pastakjelen. Sausen skal klistre seg godt til pastaen. Hvis blandingen ser litt tørr ut, tilføres litt av pastavannet som ble satt til side.

Serveres straks med ekstra pepper og ost etter smak.

Hva drikker du til Cacio e Pepe?

I denne sammenheng vil jeg gjerne fremheve noen flotte eksempler basert på druen sangiovese. En ung og frisk Chianti eller en moden riserva fra samme område passer som hånd i hanske til Cacio e Pepe.

Fèlsina Rancia Chianti Classico Riserva 2009
6903601 – Toscana, Italia – Sangiovese 100 %
Druene i vinen stammer fra enkeltvinmarken Rancia, som ligger på 400-420 meters høyde ved landsbyen Castelnuovo Berardenga helt syd i området som defineres som Chianti Classico i Toscana. Vinmarken har en sørvestlig helning. De eldste vinstokkene er fra 1980-tallet. Poding av de beste blant disse, samt replanting, fant sted på begynnelsen av 2000-tallet. Jordsmonnet i vinmarken består i hovedsak av kalkstein og mergel.

Druene håndplukkes. Etter dette følger en nøye drueseleksjon, hvorpå stilkene fjernes og drueklasene presses. Druemosten blir deretter maserert og gjæret i ståltanker i 16-20 dager. Etter dette blir vinen overført til franske eikefat (hvorav halvparten er nye fat), såkalte barrique, hvor den modnes i 18-20 måneder. Etter dette finner vinmakerne den riktige sammensetningen og vinen blir tappet på flaske. Vinen modnes deretter videre på flaske i minimum 6-8 måneder før salg.

Vinen dufter av moden mørk frukt, primært mørke kirsebær, solbær og plomme, samt kaffe og tjære. Innslag av søt tobakk, urter, krydder og noe skogbunn og jord. Hint av tre, men veldig avdempet. Middels fyldig kropp. Moden mørk frukt på smak, med vekt på mørke kirsebær, plomme og solbær, samt lakris (i retning av rålakris), kaffe og mørk sjokolade. Innslag av lær og hint av tre. Elegante silkemyke tanniner og balansert syre. Lang og tørr avslutning. Fantastisk Chianti Classico Riserva som er på et veldig bra sted akkurat nå.
93 poeng
449,90 kr – Bestillingsutvalget – Good Beverage AS

NB! Et lite hjertesukk: Vinmonopolet selger flere ulike årganger av Rancia på det samme varenummeret, noe som er en kilde til en viss irritasjon. Det er derfor ingen garanti for å få 2009-årgangen, hvis man forsøker å bestille denne, og letingen etter vinen fortoner seg som en liten skattejakt. Det beste er nok å oppsøke en butikk som har Rancia i sortimentet, og håpe at det er 2009 som er i hyllene. Etter hva jeg vet er det både flasker i årgangene 2009, 2011, 2012, 2013 og 2015 i butikkene. Trøsten er at Rancia er en knallvin i alle årgangene 🙂

Tenuta Montecchiesi Sangiovese 2017
11088901 – Toscana, Italia – Sangiovese 100 %
Druene som inngår denne vinen er hentet fra flere ulike vinmarker som ligger på cirka 280 meters høyde i Cortona i Toscana. Jordsmonnet består i hovedsak av leiresand, sandstein, mergel og skifer.

Druene plukkes for hånd. Påfølgende maserasjon foregår i 18 dager, og etter dette gjærer mosten. Etter innledende gjæring, skjer malolaktisk gjæring på ståltanker. Vinen modnes i minimum 8 måneder på ståltanker, etterfulgt av 45 dager på flaske.

Vinen dufter av begynnende modne røde og mørke bær, i hovedsak kirsebær, bringebær og jordbær. Innslag av krydder og jord. Middels fyldig kropp. Saftig og fruktig på smak, med vekt på mørk frukt i form av kirsebær, bjørnebær og plomme, samt med innslag av urter og krydder. Frisk syre og medium tanniner. God lengde, med en lang, tørr avslutning. Godt kjøp.
86 poeng
169,90 kr – Bestillingsutvalget – Fine Wines AS

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s