En kveld med Còsmic Vinyaters på Bon Lío

Onsdag 1. juli var det duket for såkalt vinmakermiddag (winemaker’s dinner) med den spennende spanske produsenten Còsmic Vinyaters på den minst like spennende restauranten Bon Lío i Oslo.

Til forskjell fra de fleste andre vinmakermiddager jeg har vært på, foregikk dette arrangementet uten representant fra produsenten tilstede. Isteden var det Ove Kvalheim fra importøren Unico som snakket om produsenten og de ulike vinene, mens produsenten hadde laget noen korte introduksjonsvideoer som ble vist frem.

Lager vin med respekt for området og historien

Còsmic Vinyaters er en liten spansk vinprodusent som produserer økologiske og naturlige viner i Empordà og Penedès, to områder i Catalonia som er ganske forskjellige når det gjelder jordsmonn og påvirkning av vær og vind. Total produksjon er på kun rundt 25.000 flasker i året.

Mannen som skjuler seg bak produsentnavnet heter Salvador «Salva» Batlle. Batlle er født og oppvokst i Penedès, hvor han også produserte sin første vin fra foreldrenes vinmark allerede som 16-åring.

Salvador «Salva» Batlle, mannen bak Còsmic Vinyaters. Foto: Còsmic Vinyaters

Men Salva ville noe mer. I 2013 kjøpte han et nedlagt vineri i Empordà etter at han i flere år hadde drømt om å lage vin fra sin egen vingård. Vingården er grunnlagt på en filosofi om bevaring av vinstokkene og omgivelsene, respekt for druenes naturlige opprinnelse i området og minimal intervensjon i vinproduksjonen. Salvador Batlle har fra begynnelsen av vært tydelig på at vinen hans utelukkende kommer fra sunt og naturlig landbruk. I tillegg til dette skjøtter Salva sitt arbeid i vinmarkene etter biodynamiske prinsipper.

Còsmic Vinyaters sikter mot å lage friske, delikate og rene viner. Vinene produseres alltid med utgangspunkt i en enkelt druesort – gjerne lokale druer. Produksjonen er gradvis blitt økt, med en stadig sterkere inntreden av lokale druer. Særlig i Empordà-området har Salvador Batlle overtatt flere gamle vinmarker i området etter å ha blitt tilbudt dem av lokale folk, og han replanter også her mye carignan blanc. I tillegg til dette har han også podet lokale druer vekk fra internasjonale druesorter plantet på 1980-tallet.

Vinmarken Camp del Boter i Penedès, hvor mye av druematerialet til hvitvinen Connexió Còsmica stammer fra. Foto: Còsmic Vinyaters

Moderne spansk kjøkken

Bon Lío har befestet posisjon som Oslos beste leverandør av moderne spansk mat av høy kvalitet. Restauranten har fått mange gode anmeldelser etter at den i 2019 flyttet fra det gamle, røde trehuset i Fredensborgveien til nye og større lokaler på hjørnet av Sofienbergparken.

Stedet fremstår med en oppriktig kjærlighet til mat og folk. Personalet er veldig imøtekommende og veldig kompetente. Hovmesteren er en karismatisk karakter som hilser alle velkommen i døren. Mange får en klem. Det vil si, de gjorde det i alle fall før koronaen kom…

Men det er maten som er i høysetet.

En smakfull aften på tallerken og i glass

Kjøkkensjef Cato Pedersen Wara hadde satt sammen en flott fireretters meny denne kvelden.

Første rett var todelt og bestod av kroketter med kongekrabbe og en rabarbragazpacho. Særlig krokettene, som er noe i nærheten av en klassiker hos Bon Lío, vekket begeistring. Til denne første retten ble vi servert Vitalitat 2019, en god pet nat (pétillant naturel) basert på druetypene parellada (95 prosent) og muscat d´Alexandria (5 prosent).

Neste rett ut var torsk i ramsløk escabeche. Escabeche er en spansk måte er å marinere stekt fisk på hvor fisken marineres i en syrlig lake. Torsken var perfekt tilberedt, og ramsløkescabechen balanserte fisken på en enestående måte.

Til retten ble vi servert to viner. Den første var Connexió Còsmica 2019. Den andre var Gratitud Sauvignon Blanc 2019. Etter min smak og mening var den sistnevnte helt klart den beste vinen til retten.

Tredje rett kom etter hvert på bordet, som var iberico secreto med nykål og adobo. Iberico secreto er en tynn, inderlig mør stykningsdel fra skulderpartiet på pata negra, også kjent som ibericogrisen. Kjøttet har mye fett, er kraftig marmorert og har en karakteristisk nøtteaktig smak. Adobo er en blanding av krydder og marinade, som er mye brukt i det spanske kjøkken, gjerne i retter med svinekoteletter eller kylling.

Denne retten var kveldens høydepunkt, hvor smakene kom virkelig godt frem. Kjøttet nærmest smeltet i munnen.

Til retten ble vi servert Gratitud Negre 2019, en elegant rødvin laget på druen cabernet franc.

Avslutningsvis ble vi som dessert servert en yoghurt av geitemelk, med rabarbra, hvit sjokolade, karamell og jordbær. En enkel, men veldig god dessert. Til desserten ble vi servert Encarinyades 2019.

Nedenfor finner du smaksnotater på de fem vinene vi ble servert denne kvelden. Alle fem ble lansert i bestillingsutvalget på Vinmonopolet i forbindelse med nyhetslanseringen fredag 3. juli.

Smaksnotater

Foto: Còsmic Vinyaters

Còsmic Vinyaters Encarinyades 2019
11223801 – Catalonia, Spania – Carignan Blanc 80 %, Carignan 15 %, Carignan Gris 5 %
Denne vinen er en blend av tre typer carignan-druer fra samme vinmark på cirka 300 meters høyde i Empordà. Jordsmonnet er preget av sandholdig granitt. Hovedvekten av druene, som er carignan blanc, er fra unge vinstokker plantet av Salvador Batlle i 2014. Denne druetypen er en av de historisk viktigste i Empordà-området. Carignan-druene er fra vinstokker plantet rundt 1958. Druene av type carignan gris er podet på vinstokk plantet i 1980.

Etter at druene til vinen er plukket, blir disse fottråkket i hele klaser. Druene gjærer så med skallkontakt i ti dager, hvorpå de presses over i store amphorakrukker. Gjæringen avsluttes og druesaften modnes deretter videre i tre måneder i de samme krukkene. Etter dette flyttes halvparten av carignan-druesaften over i kastanjefat etter avsluttet alkoholgjæring. Etter tre måneder blandes dette sammen med den øvrige vinen.

Denne er klassifisert som hvitvin i Vinmonopolets systemer, ettersom mesteparten av druematerialet er hvitvinsdruer. Fargen på vinen er imidlertid lys klar rubinrød. Vinen dufter av friske røde bær, særlig bringebær, og sitrusfrukter, rips og rabarbra. Florale toner. Saftig og leskende rød frukt på smak, med innslag av mineralitet. Balansert syre. God lengde. Interessant «hvitvin».
90 poeng
379,90 kr – Bestillingsutvalget – Unico Real Wines AS

Foto: Còsmic Vinyaters

Còsmic Vinyaters Gratitud Negre 2019
11223001 – Catalonia, Spania – Cabernet Franc 100 %
Druene i vinen er fra vinmarken La Solana i Penedès, som er plantet på cirka 600 meters høyde. Jordsmonnet er rødlig kalk med kompakt leire. Dette området er ellers kjent for cavaproduksjon.

Drueklasene til vinen gjærer i hele klaser i åpne eikefat etter at disse er blitt plukket. Etter syv dagers skallkontakt presses druene. Deretter fullføres gjæringen for halvparten av vinen i amphorakrukker, mens den andre halvparten fullfører gjæringen i ståltank. Til slutt lagres en tredel av vinen på franske kastanjefat i to og en halv måned før alle komponentene blandes i ståltank og tappes ufiltrert.

Vinen er markant aromatisk og frisk på duft. Dufter av begynnende modne røde bær og mørkere bær, i hovedsak jordbær, bringebær, solbær og rips. Innslag av blomster. Jordlige undertoner, samt hint av noe mineralsk. Middels fyldig kropp. Saftig frukt på smak, med hovedvekt på lett modne røde bær – kirsebær, bringebær og rips. Noe urter og krydder. Toner av pent integrert eik. Myke tanniner og balansert syre. Lang avslutning. En nydelig, leskende cabernet franc.
90 poeng
349,90 kr – Bestillingsutvalget – Unico Real Wines AS

Foto: Còsmic Vinyaters

Còsmic Vinyaters Gratitud Sauvignon Blanc 2019
11223301 – Catalonia, Spania – Sauvignon Blanc 100 %
Druematerialet som utgjør vinen er fra vinmarken El Coll d´Olivera, som er plantet cirka 600 meter over havet i Penedès. Jordsmonnet er rød kalk og kompakt leire.

Etter at sauvignon blanc-druene er blitt plukket for hånd, begynner gjæringen med to dagers skallkontakt. Druene presses deretter forsiktig over i ulike typer beholdere for videre gjæring og lagring i tre måneder. Halvparten av vinen er i ståltank, mens 30 prosent i eldre fat av kastanjetre. Den resterende vinen gjæres og lagres i amphorakrukker. Vinen tappes ufiltrert.

Vinen dufter av sitrusfrukter, aprikos, fersken, en anelse hyllebærblomst og tropisk frukt. Innslag av friske urter, gress og mineraler. Noe krydret duft. Middels fyldig kropp. Smaken følger i stor grad duften – her er det særlig fersken, stenfrukt (aprikos) og grapefrukt. Juicy syre. God lengde. En flott sauvignon blanc, dog ikke helt på høyde med endel fra Loire, men gir så absolutt mye drikkeglede.
88 poeng
349,90 kr – Bestillingsutvalget – Unico Real Wines AS

Foto: Còsmic Vinyaters

Còsmic Vinyaters Vitalitat 2019
11224201 – Catalonia, Spania – Parellada 95 %, Muscat d´Alexandria 5 %
Parellada, som utgjør mesteparten av druematerialet i denne vinen, ble plantet i 1956 i kalkholdig jordsmonn i Penedès. De resterende druene i denne vinen (muscat d´Alexandria) ble plantet i 1973 i granittholdig jordsmonn. Vinmarkene druene er hentet fra ligger cirka 500 meter over havet.

De plukkede druene gjæres i ståltank. Det omstikkes totalt fire ganger under gjæringen for å fjerne sedimenter og døde gjærceller. Druejuicen blir tappet på flasker når den har nådd et nivå på cirka 16 gram restsukker. Gjæringen blir deretter fullført i flasken. Alkoholgjæringen som fikk sin avslutning i flasken har underveis laget bobler i vinen, og dermed har man fått en pet nat.

Vinen dufter av sitrusfrukter og blomster, med innslag av gjær. Middels fyldig. På smak er det sterkere innslag av modne epler, samt sitrusfrukter og mineraler. Frisk syre. Bra lengde med fin tørrhet. Interessant pet nat.
87 poeng
289,90 kr – Bestillingsutvalget – Unico Real Wines AS

Foto: Còsmic Vinyaters

Còsmic Vinyaters Connexió Còsmica 2019
11936801 – Catalonia, Spania – Xarel-lo 85 %, Chardonnay 8 %, Muscat d´Alexandria 7 %
Druene i vinen stammer fra økologiske vinmarker i Penedès plantet av Salvador Batlle i fossilt, kalkholdig jordsmonn.

Etter at druene er blitt plukket gjæres disse i ståltank. Druene blir presset etter totalt åtte dager med skallkontakt. Deretter lagres vinen i fire måneder på bunnfall i ståltank, med jevnlige omstikkinger. Vinen tappes ufiltrert.

Vinen dufter av sitrusfrukter og steinfrukt. Noen innslag av tobakk. Middels fyldig kropp. Strukturert i munnen. Smaker av saftige sitrusfrukter og fersken. Innslag av fin saltaktig mineralitet. Lang, tørr avslutning. En særpreget, ganske strukturert hvitvin som kanskje fremstår mer som en oransjevin.
85 poeng
279,90 kr – Bestillingsutvalget – Unico Real Wines AS

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s